Wywar warzywny

By Ola

Wywar warzywny stanowi podstawę każdej przygotowywanej przeze mnie zupy. Im więcej dodasz warzyw i dłużej będziesz gotować, tym bardziej aromatyczny wywar otrzymasz.

Składniki:
(Z poniższych składników otrzymuje się około 400ml wywaru.)

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • mała cebula
  • 2 łyżeczki soli (lub więcej, wedle uznania ?)
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • pieprz (wedle uznania)
  • ok. 800ml wody

Sposób przygotowania:
Marchew, pietruszkę, seler obrać i pokroić. Zalać wodą i dodać sól, ziele angielskie, liście laurowe, oraz pieprz. Cebulę pokroić w plastry i podpiec na patelni, dodać do reszty warzyw. Całość gotować około 40 minut (można dłużej). Odcedzić warzywa.

Do dzieła! 🙂

 

You might also like

Zupa krem z brokułów
Read more
Bezglutenowe, cytrynowe risotto z pieczonym łososiem
Read more
Bezglutenowa zupa z łososiem i ziemniakami
Read more
Bezglutenowa zupa krem z pieczonych pomidorów
Read more
Bezglutenowe placuszki z borówkami na jogurcie
Read more

0 comments

Leave a reply