Z podanych składników można przygotować dwie porcje. Osobiście wolę przyprawić pulpeciki na ostro, które idealnie będą komponować się z łagodnym sosem. Trzeba jednak przyznać, że to danie zawiera dość dużo tłuszczu. Zarówno mięso jak i pesto zawierają go dość sporo 🙂
Składniki:
- 500g mięsa wołowego
- 1 ząbek czosnku
- woda (do mięsa i do rozcieńczenia sosu)
- pesto czerwone (ok. 4 łyżki)
- koncentrat pomidorowy (ok. 4 łyżki)
- makaron lub ryż
- łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy wedle uznania: sól, pieprz, zioła prowansalskie, chili
Sposób przygotowania:
Do mięsa dodajemy pokrojony (lub przeciśnięty przez praskę) ząbek czosnku. Przyprawiamy je solą, pieprzem, ziołami oraz sporą ilością chili. Dodajemy około 1/3 szklanki wody (by mięso było bardziej soczyste), mieszamy. Formujemy malutkie pulpeciki, które smażymy na małym ogniu, na łyżce oliwy z oliwek. Po usmażeniu, odstawiamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Na osobnej patelni mieszamy pesto, koncentrat pomidorowy oraz odrobinę wody by rozcieńczyć sos (opcjonalnie). Przyprawiamy ulubionymi przyprawami.
Na talerzu umieścić: ugotowany makaron, sos i pulpeciki.
Gotowe! 🙂
0 comments