Pasta z makreli to idealny pomysł na dodatek do kanapek. Niektórzy traktują ją jako sałatkę, krojąc wszystkie składniki trochę grubiej. 😉 Jeśli nie lubisz jeść samej ryby ten przepis jest idealny dla Ciebie. Jak wiadomo, wszystkie ryby są zdrowe i każdy powinien je spożywać. Makrela zawiera dużo kwasów tłuszczowych Omega-3, które działają przeciwdepresyjnie (stymulują prawidłową budowę błon komórek nerwowych kory mózgowej), przeciwnowotworowo, przeciwmiażdzycowo, przeciwzapalnie. Dodatkowo, ryba ta zawiera duże ilości białka, fosforu, potasu, magnezu, żelaza oraz witamin A, D, E, ryboflawiny i niacyny.
Składniki:

  • 1 makrela wędzona (ok. 350g)
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżka musztardy
  • przyprawy wedle uznania: sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Ogórki kiszone, cebulę i jajka pokroić w drobną kostkę. Makrelę oczyścić z ości, drobno pokroić. Wszystkie składniki połączyć, dodać jogurt naturalny oraz musztardę. Wymieszać widelcem (przy okazji jeszcze bardziej rozdrobnimy składniki). Doprawić do smaku.

Całość możesz zblendować jeśli chcesz uzyskać całkowicie gładką masę.

Smacznego! 🙂

 

You might also like

Bezglutenowe wege tortille z tofu à la gyros.
Read more
Bezglutenowe, wege „butter halloumi” à la „butter chicken”
Read more
Bezglutenowe kanapki z burakiem
Read more
Bezglutenowa kanapka z mozzarellą i pomidorem, oraz kanapka z pastą z awokado i bekonem
Read more
Bezglutenowy kumpir (zapiekany faszerowany ziemniak)
Read more

0 comments

Leave a reply