Czym tak naprawdę jest kumpir? Nie wszyscy to wiedzą i ja też do niedawna do tych osób należałam. Wszystko zmieniło się w momencie w kiedy w mieście w którym mieszkam, zaczęły pojawiać się budki z wielkim napisem „Kumpir” 😉 .
Kumpir to nic innego jak duży faszerowany ziemniak, który następnie zapieka się w piecu. Do wyboru jest duża ilość farszy, od „podstawowych” z śmietaną i szczypiorkiem, przez góralskie z oscypkiem, po kumpira chili con carne, którego dotyczy ten wpis 🙂

Według mnie największą trudnością w przygotowaniu tego dania, jest znalezienie dobrych, dużych ziemniaków, bo to w dużej części od nich zależy smakowitość całego dania. Jedno jest pewne, wybierając ziemniaki pamiętajcie by nie wybierać tych młodych – mają one zbyt cienką skórkę.

Składniki:

  • ok 2 kg ziemniaków
  • 400 g mięsa mielonego wołowe
  • 165 g koncentratu pomidorowego
  • 300 g pomidorów
  • 50 g cebuli
  • 70 g papryki czerwonej
  • 85 g kukurydzy z puszki
  • 120 g fasoli czerwonej z puszki
  • 75 g sera żółtego
  • 75 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • garść nachosów
  • łyżka oliwy z oliwek (lub innego tłuszczu)
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka słodka, cukier, bazylia

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszoruj (nie obieraj), nakłuj widelcem w kilku miejscach (dość głęboko). Przełóż do dużego garnka, zalej zimną wodą, dodaj łyżeczkę soli i gotuj przez ok 20-25 minut. Ziemniaki odcedź, lekko otrzyj ściereczką, posól delikatnie i zawiń dokładnie w sreberko. Ułóż na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku godzinę – aż będą miękkie. Ja zawsze dla próby wyciągam jednego, przekrawam na pół i sprawdzam czy środek jest już na tyle miękki, że będę mogła go rozgnieść bez problemu widelcem. Jeśli nie, zawijam z powrotem i piekę do momentu, aż będzie miękki środek.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż pokrojoną w cienką kostkę cebulę. Po zarumienieniu się cebuli, dodaj mięso mielone. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem cayenne, papryką słodką. Do podsmażonego mięsa dodaj pomidory oraz paprykę. Następnie kilka minut później dodaj koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu (jeśli sos jest zbyt gęsty możesz podlać odrobiną wody). Po 10 minutach dodaj odcedzoną fasolę i kukurydzę. Wszystko dopraw solą, pieprzem, a jeśli sos jest zbyt kwaśny – również cukrem.

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj do miękkiego masła, całość delikatnie posól i popierz, a następnie dokładnie wymieszaj.

Ziemniaki odwiń z sreberka, przekrój na pół (wzdłuż długiego boku) choć staraj się nie kroić do samego końca, a raczej do połowy ziemniaka. Następnie lekko rozgniataj środek tak by nie naruszyć skórki, dodaj do środka masła i dalej rozgniataj, aż uzyskasz gładką masę. Następnie zrób wgłębienie przez całą długość ziemniaka i tam włóż farsz chili con carne, posyp z wierzchu serem, wbij nachosy. Włóż całość do piekarnika i piecz przez 10 minut w 200st.

Gotowe! 🙂

You might also like

Bezglutenowy „smalec” z fasoli
Read more
Bezglutenowe risotto z dynią i kurczakiem
Read more
Bezglutenowe, wege „butter halloumi” à la „butter chicken”
Read more
Bezglutenowe placuszki z borówkami na jogurcie
Read more
Bezglutenowe krewetki w sosie śmietanowo-cytrynowym
Read more

0 comments

Leave a reply