Krem z buraków

By Ola

Buraki to idealne źródło wszystkich witamin i składników mineralnych. Odznacza się wyjątkowo wysoką zawartością kwasu foliowego oraz potasu. Spożycie buraków przyczynia się do uszczelniania naczyń krwionośnych, usprawnia pracę mózgu, podnosi odporność organizmu, oczyszcza organizm z toksyn (ma działanie zasadotwórcze). Ponadto buraki zawierają duże ilości antocyjanów (właściwości przeciwutleniające) i betaniny (regulacja pracy wątroby). Powinny być spożywane przede wszystkim przez osoby cierpiące na nadciśnienie, ponieważ buraki powodują jego obniżenie. Dodatkowo, buraki są idealnym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, dzięki czemu ich spożycie poleca się anemikom.

Składniki:

  • 1 litr wywaru warzywnego (Tu znajdziesz przepis)
  • ok. 600g buraków
  • 1 sztuka cebuli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: imbir, gałka muszkatołowa, pieprz, sól
  • mozzarella (wedle uznania :))

Sposób przygotowania:
Przygotować wywar warzywny. Obrać i pokroić w kostkę cebulę oraz buraki. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i dodać cebulę. Po lekkim podsmażeniu dodać imbir oraz gałkę muszkatołową. Po zeszkleniu wrzucić pokrojone buraki, zalać wywarem warzywnym odrobinę ponad poziom warzyw i odrobinę posolić. Gotować pod przykryciem ok. 35 minut, aż buraki będą miękkie. Całość zblendować na gładki krem. W zależności jaką konsystencję chcemy uzyskać, można dodać jeszcze odrobinę wywaru lub wody. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zupę podawać z ulubionym dodatkiem: śmietaną, jogurtem naturalnym lub tak jak w moim przypadku z mozzarellą. Jeśli ktoś nie przepada, za zupami o takiej konsystencji, to idealnym dodatkiem może być również chleb lub ziemniaki.

Smacznego! 🙂

You might also like

Bezglutenowa zupa ogórkowa
Read more
Pasta z suszonych pomidorów
Read more
Bezglutenowa kanapka z mozzarellą i pomidorem, oraz kanapka z pastą z awokado i bekonem
Read more
Bezglutenowe, cytrynowe risotto z pieczonym łososiem
Read more
Bezglutenowy chlebek bananowy z przepisu „Bezglutenowe Podróże. Ciasta i Desery”
Read more

0 comments

Leave a reply