Szpinak to idealne źródło takich składników mineralnych (sód, magnez, żelazo) i witamin (beta karoten, witamin A,E, C, K oraz wit. z grupy B). Powinien być spożywany przede wszystkim przez osoby cierpiące na: anemie oraz nadciśnienie. Niestety, szpinak zawiera również kwas szczawiowy, przez co nie powinien być spożywany przez osoby z kamicą nerkową. Dodatkowo, szpinak może kumulować również metale ciężkie, przede wszystkim kadm i ołów.

Składniki:

  • 1 litr wywaru warzywnego (Tu znajdziesz przepis)
  • ok. 600g szpinaku (najlepiej liściastego)
  • 1 cebula
  • 2 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka mąki (np. kukurydzianej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz
  • ser feta
  • opcjonalnie: jogurt naturalny lub śmietana

Sposób przygotowania:
Cebulę, czosnek, białą część dymki drobno siekamy, smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Po zeszkleniu, dodajemy mąkę. Jeszcze przez moment podsmażamy. Następnie, wszystko zalewamy wywarem warzywnym. Po zagotowaniu dodajemy szpinak (u mnie mrożony: część liściasty i część rozdrobniony). Gotujemy pod przykryciem do momentu rozmrożenia szpinaku. Całość blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W osobnej miseczce, zieloną część dymki drobno kroimy i mieszamy z pokruszoną fetą.
Zupę przelewamy do talerza, dodajemy ser feta i doprawiamy jogurtem naturalnym/śmietaną.

Smacznego! 🙂

 

You might also like

Bezglutenowa kanapka z mozzarellą i pomidorem, oraz kanapka z pastą z awokado i bekonem
Read more
Malta – raj dla bezglutenowców
Read more
Bezglutenowa zupa krem z pieczonych pomidorów
Read more
Bezglutenowy kumpir (zapiekany faszerowany ziemniak)
Read more

0 comments

Leave a reply