Dzisiaj przepis na bezglutenową pastę z ciecierzycy, à la hummus. Czytając wiele wpisów na blogach, instagramach, wysnułam jeden wniosek. Prawdziwy hummus przygotowuje się z gotowanej ciecierzycy. Poniższa wersja, jest tą dla leniuchów 😉 (Koniecznie spróbuj przyrządzić prawdziwą wersję hummusu, przepis znajdziesz tutaj, satysfakcja gwarantowana->[link]

Wielkimi plusami pasty z ciecierzycy jest szybkość przygotowania, a także różnorodność przyrządzanych smaków (pomidorowy, paprykowy, koperkowy, chili). Przy okazji pasty, miałam przyjemność testować świeże pieczywo bezglutenowe firmy Putka [link do sklepu]. Były to bułki z ziarnami, chleb rustykalny, oraz chleb owsiany. Przyznam szczerze, że ciężko wybrać mi najlepszy produkt.  🙂 Jeśli jesteście z okolic Łodzi lub Warszawy, koniecznie odwiedźcie piekarnię Putka, lub zamówcie produkty przez stronę 🙂

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy (480g)
  • 50g cebuli czerwonej
  • 60g papryki czerwonej
  • 300g pomidorów
  • 6szt pomidorów suszonych
  • łyżka oleju kokosowego
  • woda
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, cukier

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę odsącz dokładnie z wody, a następnie przesyp do miski. Czerwoną cebulę posiekaj drobno i podsmaż na oleju kokosowym. Świeże pomidory oraz paprykę pokrój w drobną kostkę, dodaj do cebuli i smaż przez około 5 minut. Zawartość patelni dodaj do ciecierzycy, dodaj odrobinę wody i blenduj na gładką masę (ja dodałam łącznie około 100ml wody, by łatwiej mi się blendowało i by uzyskać odpowiednią konsystencję). Całość podziel na dwie części. Do jednej dodaj suszone pomidory i zblenduj. Obie pasty dopraw do smaku przyprawami.

Gotowe! 🙂

pasta_z_ciecierzycy_1 pasta_z_ciecierzycy_2 pasta_z_ciecierzycy_4 pasta_z_ciecierzycy_5

You might also like

Bezglutenowe, wege „butter halloumi” à la „butter chicken”
Read more
Pasta z pieczonej marchwi i suszonych pomidorów
Read more
Bezglutenowy „smalec” z fasoli
Read more
Bezglutenowy krem z białych warzyw z „chrupkami” z ciecierzycy
Read more

0 comments

Leave a reply