Przygotowanie zupy krem z batatów i kukurydzy zajmuje maksymalnie 40 minut. Dodatkowo przez 30 minut duszenia pod przykryciem batatów i kukurydzy, nie musisz nic robić. Krem jest lekki i przepyszny w smaku. Jeśli wolisz zupy bardziej ostre, dodaj więcej czosnku i cebuli.

Składniki:

    • pół cebuli
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 duże bataty
    • 4 łyżki kukurydzy z puszki
    • łyżka oliwy z oliwek
    • łyżeczka szczypiorku do posypania zupy
    • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia
    • woda / wywar warzywny

Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno pokroić, podsmażyć w garnku na łyżce oliwy z oliwek. Bataty obrać, pokroić w kostkę. Do zarumienionej cebuli i czosnku dodać bataty oraz kukurydzę. Posypać małą ilością przypraw. Dusić pod przykryciem aż bataty będą miękkie (około 30 minut). Całość zblenderować. Jeśli nie lubisz aż tak gęstej konsystencji, możesz dodać odrobinę wody lub ugotowany wcześniej wywar warzywny. Przyprawić do smaku.
Przelać zupę do miseczek. Możesz dodać łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany, posypać szczypiorkiem i odrobiną kukurydzy.

Gotowe! 🙂

You might also like

Bezglutenowa zupa krem z pieczonych pomidorów
Read more
Bezglutenowa zupa ogórkowa
Read more
Bezglutenowy „smalec” z fasoli
Read more
Zupa krem z brokułów
Read more
Bezglutenowy chlebek bananowy z przepisu „Bezglutenowe Podróże. Ciasta i Desery”
Read more

0 comments

Leave a reply