Przepis na  bezglutenowe szyszki z zbóż ekspandowanych, daktyli i czekolady. Jest to bardzo szybki i niezwykle prosty przepis na zdrowe słodycze, bez dużej ilości tłuszczu oraz cukru.

 

Wystarczą tylko 3 składniki, 5 minut na połączenie składników, w zależności od tego czy wolicie formę okrągłych, symetrycznych kulek, czy też mniej regularne kształty, potrzebujecie jeszcze od 5 do 15 minut. Bez pieczenia, bez smażenia, bez gotowania. Widzisz jakie to łatwe? 🙂  A jakie pyszne!

Składniki:

  • 60g mixu zbóż ekspandowanych  (gryka i jagły)
  • 70g gorzkiej czekolady
  • 180g daktyli

Sposób przygotowania:

Daktyle namaczaj przez 20 minut  w wodzie. Odcedź i zblenduj na gładką masę. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Do miski z ekspandowanymi zbożami dodaj daktyle oraz czekoladę. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie formuj kulki, które należy schłodzić przez około godzinę w lodówce.

Gotowe! 🙂

Bezglutenowe_szyszki_4 Bezglutenowe_szyszki_5

You might also like

Bezglutenowe wege tortille z tofu à la gyros.
Read more
Bezglutenowe placuszki z skyrem i bananem
Read more
Malta – raj dla bezglutenowców
Read more
Bezglutenowy „smalec” z fasoli
Read more
Bezglutenowe domowe chipsy z mikrofalówki
Read more

0 comments

Leave a reply