Bezglutenowa zupa krem z pieczonych pomidorów: cherry, malinowych oraz innych jakie macie pod ręką 🙂 Podawana z domowymi, bezglutenowymi grzankami przyprawionymi suszonymi ziołami oraz papryką.

Przygotowanie zupy krem nie jest skomplikowane, a jeśli nie dodajecie bulionu drobiowego-warzywnego, to w dodatku ugotowanie jej staje się o wiele szybsze. Myślę, że 40 minut wystarczy, więc jak na zupę wynik jest całkiem niezły 🙂 Osobiście uwielbiam tego rodzaju zupy krem, nie tylko ze względu na smak, ale także na szybkie przygotowanie. Zdecydowanie nie jest to rodzaj dania, przy którym trzeba się bardzo wysilać. Wystarczy wszystko „wpakować” do piekarnika, następnie zblendować, nalać do misek i zjeść 🙂

Składniki:

  • 3 udka z kurczaka (315g)
  • 160g pietruszki korzeń
  • 180g marchwi
  • 140g selera
  • 700g pomidorków cherry
  • 1,2kg pomidorów (różne rodzaje)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • pół czerwonej papryki czerwonej
  • 2-3 kromki bezglutenowego chleba
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • przyprawy: bazylia, oregano, papryka ostra, papryka słodka
  • świeża kolendra

 

Sposób przygotowania:

Udka sparz wrzącą wodą, przełóż do garnka, dodaj obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa: pietruszkę, seler, marchew. Cebulę przekrój na pół, opiecz na ogniu, dodaj do reszty. Całość zalej zimną wodą, gotuj około 1h.

Pomidory obierz ze skóry (u mnie oprócz pomidorków cherry), przekrój na mniejsze części i przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną oleju kokosowego.  Dodaj ząbki czosnku, pokrojoną cebulę oraz paprykę. Wstaw do piekarnia nagrzanego do 160st, piecz najpierw 20 minut z grzałką dolną, kolejne 20 minut z grzałką dolną i górną, cały czas kontrolując by nie przypalić.

Kromki chleba wysmaruj delikatnie rozpuszczonym olejem kokosowym. Posyp z każdej strony odrobiną oregano, bazylii, papryki. Wstaw do piekarnika na ostatnie 5 minut pieczenia się pomidorów.

Zawartość naczynia żaroodpornego przełóż do garnka, dodaj kilka gałązek świeżej kolendry,  łyżeczkę suszonej bazylii. Dopraw solą, pieprzem, wlej szklankę bulionu i zblenduj. Całość gotuj, do uzyskania pożądanej konsystencji co chwilę mieszając.

Podawaj z upieczonymi grzankami.

Gotowe!

   Zupa_krem_z_pomidorów_2 Zupa_krem_z_pomidorów_3  Zupa_krem_z_pomidorów_4 Zupa_krem_z_pomidorów_5  Zupa_krem_z_pomidorów_6 Zupa_krem_z_pomidorów_7  Zupa_krem_z_pomidorów_8

You might also like

Bezglutenowy kumpir (zapiekany faszerowany ziemniak)
Read more
Bezglutenowe, cytrynowe risotto z pieczonym łososiem
Read more
Bezglutenowe, wege „butter halloumi” à la „butter chicken”
Read more
Bezglutenowy „smalec” z fasoli
Read more
Bezglutenowa zupa z łososiem i ziemniakami
Read more

0 comments

Leave a reply