Coś mi się wydaje, że rozpoczęłam serie pomysłów na obiad w postaci risotto 🙂 Bardzo polubiłam tego typu obiady! U mnie zawsze goszczą w wersji z bulionem własnej roboty, ale dla osób, którym brak czasu na długie gotowanie bulionu (umówmy się- to nie jest 20 minut roboty), a lubią kostki rosołowe taki obiad też będzie dobrym pomysłem! Dzisiaj mamy wersję bezmięsną, mającą masę pysznych rzeczy takich jak: burak, kozi ser i orzechy włoskie! Pychotka 🙂 Idealny sposób by „przemycić” do obiadu buraka, za którym dużo osób nie przepada!

Jest taka niepisana zasada, że niektóre produkty nie smakują tak samo dobrze bez towarzystwa innych. Dlatego dla mnie połączenia idealne to: awokado-boczek-jajko sadzone, masło orzechowe-banan, łosoś – cytryna i burak-kozi ser-orzechy włoskie (i rukola). Był już pomysł na sałatkę z burakiem, teraz czas na bardziej treściwy posiłek czyli risotto. Nie ma nad czym się tutaj dłużej rozwodzić, to trzeba ugotować i sprawdzić na własnym przykładzie! 🙂

Składniki:

  • 120 g ryżu arborio
  • 140 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu
  • 150 g czerwonego buraka (po obraniu)
  • 30 g orzechów włoskich
  • 50 g kozi ser
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • przyprawy: cząber, czosnek niedźwiedzi, cukier, pieprz, sól

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę prosto na patelnie. Podsmaż aż czosnek się zarumieni. Dodaj ryż i podsmażaj na dużym ogniu co chwilę mieszając przez około 3 minuty. Całość zalej winem, przemieszaj. Gdy ryż wchłonie wino, dodawaj małymi partiami bulion (tak by przykryło ryż) i co chwile mieszaj.

Buraki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż na patelnie i podsmażaj na małym ogniu przez 10 minut. Dopraw lekko solą, cukrem oraz pieprzem.

Gdy ryż będzie już dość miękki i zostanie ok 1/3 bulionu, dodaj podsmażone, miękkie już buraki. Odrobinę bulionu dodaj na patelnię, na której podsmażane były buraki – taki „sos” wlej do risotto z burakami. Dodaj do smaku cząber (ok łyżeczki), odrobinę czosnku niedźwiedziego, soli, pieprzu oraz cukru. Podlej ostatnią partią bulionu. Kozi ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub cienko pokrój. Dodaj część do risotto, resztę zostaw do posypania.

Przełóż risotto na talerze, posyp kozim serem, zmiażdżonymi orzechami włoskimi oraz pokrojoną natką pietruszki.

Gotowe!

You might also like

Bezglutenowy chlebek bananowy z przepisu „Bezglutenowe Podróże. Ciasta i Desery”
Read more
Bezglutenowy czekodżem
Read more
Bezglutenowe, cytrynowe risotto z pieczonym łososiem
Read more
Bezglutenowy kumpir (zapiekany faszerowany ziemniak)
Read more

0 comments

Leave a reply