Bezglutenowe placuszki z skyrem i bananem, z dodatkiem gorzkiej czekolady.

Czy znacie skyr? Ja do niedawna nie wiedziałam, że istnieje taki produkt! Przeglądając instagramowe inspiracje, często przewijało się słowo „skyr”. Nie wiedziałam, że skyr to po prostu skyr.. Jakkolwiek to zabrzmi, ciągle myślałam, że ludzie pisząc skyr, mają na myśli zwykły syr… (chyba mieszkam zbyt blisko gór).  Jakie było moje zdziwienie, gdy pewnego pięknego dnia zobaczyłam po raz pierwszy w sklepie produkt z napisem „skyr”! Nie mogłam się oprzeć i musiałam go kupić.

Od tamtej pory, na stałe zagościł w mojej lodówce. Jest genialny!

 

Składniki:

  • 100g skyru
  • 50g mleczka kokosowego (można pominąć i dodać większą ilość skyru)
  • 2 jajka
  • 200g bananów
  • 20g mąki kukurydzianej
  • 30g mąki ryżowej
  • 30g mąki z amarantusa
  • 20g czekolady gorzkiej
  • odrobina proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Sposób przygotowania:

Skyr, mleczko kokosowe, jajka, cukier waniliowy dokładnie wymieszaj. Dodaj przesiane mąki oraz odrobinę proszku do pieczenia. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję bez grudek. Banana pokrój w 0,5 – 1cm plastry.

Na mocno rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką ciasto, formując okrągłe placki, wciśnij w ciasto plastry banana. Smaż na średnim ogniu pod przykryciem. Gdy wierzch ciasta jest już „ścięty”, przewróć na drugą stronę i smaż aż ciasto się lekko przyrumieni.

Po usmażeniu, posyp placki startą na cienkich oczkach, gorzką czekoladą.

Gotowe!

Bezglutenowe_placuszki_z_skyrem_i_bananem_1 Bezglutenowe_placuszki_z_skyrem_i_bananem_2

You might also like

Bezglutenowe orzechowe ciasteczka gryczano-owsiane
Read more

0 comments

Leave a reply