Sałatki zazwyczaj kojarzą się z długim i mozolnym przygotowaniem. Krojeniem dużej ilości składników, przyrządzaniem sosu w odpowiednich proporcjach, a przygotowanie tej sałatki, zajęło mi maksymalnie 10 minut!
Propozycja ta na pewno nie należy do grupy sałatek „treściwych” – brak w niej przecież mięsa! Jest natomiast niezwykle lekka, a połączenie wszystkich składników tworzy prawdziwą bombę smaku (ser+orzechy+żurawina – coś pięknego!). Koniecznie musicie wypróbować!

 

Składniki:

  • opakowanie świeżego szpinaku (ok. 250g)
  • 1 jabłko
  • opakowanie sera brie (ok. 100g)
  • garść orzechów włoskich
  • garść żurawiny suszonej
  • 3-4 łyżki octu balsamicznego
  • pół cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia

Sposób przygotowania:

Szpinak umyj, osusz i przełoż do miski. Dopraw delikatnie przyprawami. Jabłko pokrój w talarki, skrop odrobinę cytryną (by jabłko nie zbrązowiało) i dodaj do szpinaku. Wsyp garść żurawiny oraz garść pokruszonych orzechów włoskich. Ser brie pokrój w kostkę i dodaj do sałatki. Całość polej odrobiną octu balsamicznego (według uznania).

 

Gotowe! 🙂

You might also like

Bezglutenowe wege tortille z tofu à la gyros.
Read more
Sałatka z rukolą i gotowanym burakiem
Read more
Bezglutenowe szyszki z zbóż ekspandowanych, daktyli i czekolady
Read more
Malta – raj dla bezglutenowców
Read more
Bezglutenowe kanapki z burakiem
Read more

0 comments

Leave a reply