Sałatki zazwyczaj kojarzą się z długim i mozolnym przygotowaniem. Krojeniem dużej ilości składników, przyrządzaniem sosu w odpowiednich proporcjach, a przygotowanie tej sałatki, zajęło mi maksymalnie 10 minut!
Propozycja ta na pewno nie należy do grupy sałatek „treściwych” – brak w niej przecież mięsa! Jest natomiast niezwykle lekka, a połączenie wszystkich składników tworzy prawdziwą bombę smaku (ser+orzechy+żurawina – coś pięknego!). Koniecznie musicie wypróbować!

 

Składniki:

  • opakowanie świeżego szpinaku (ok. 250g)
  • 1 jabłko
  • opakowanie sera brie (ok. 100g)
  • garść orzechów włoskich
  • garść żurawiny suszonej
  • 3-4 łyżki octu balsamicznego
  • pół cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia

Sposób przygotowania:

Szpinak umyj, osusz i przełoż do miski. Dopraw delikatnie przyprawami. Jabłko pokrój w talarki, skrop odrobinę cytryną (by jabłko nie zbrązowiało) i dodaj do szpinaku. Wsyp garść żurawiny oraz garść pokruszonych orzechów włoskich. Ser brie pokrój w kostkę i dodaj do sałatki. Całość polej odrobiną octu balsamicznego (według uznania).

 

Gotowe! 🙂

You might also like

Bezglutenowe domowe chipsy z mikrofalówki
Read more
Sałatka z rukoli, awokado, kurczakiem, pomidorkami cherry i sezamem
Read more
Bezglutenowe placuszki z skyrem i bananem
Read more
Bezglutenowe placuszki na mleku kokosowym z borówkami
Read more
Bezglutenowy chlebek bananowy z przepisu „Bezglutenowe Podróże. Ciasta i Desery”
Read more

0 comments

Leave a reply