Mleko kokosowe

By Ola

Domowe mleko kokosowe, jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Dzięki samodzielnemu przygotowaniu, mamy pewność, że nie zawiera ono żadnych dodatkowych, często niepożądanych składników. Gotowe mleko kokosowe, to idealna alternatywa dla osób, które nie spożywają mleka zwierzęcego. Idealne do przygotowania owsianek, naleśników i deserów.

Składniki:

    • 150 g wiórek kokosowych
    • ok. 1,2 litra wody (przegotowanej lub niegazowanej)

Sposób przygotowania:

Wiórki kokosowe przesypać do garnka, zalać wodą (poziom wody powinien sięgać około 2 – 3 cm ponad wiórkami). Przykryć i zostawić na całą noc. Następnie, lekko podgrzać i blenderować przez około 5 minut. Sitko wyłożyć gazą, na które należy umieścić zawartość garnka. Gazę odsączyć z mleka.
Gotowe mleko przelać do buteleczki.

Gotowe! 🙂

 

You might also like

Bezglutenowe wege tortille z tofu à la gyros.
Read more
Zupa krem z dyni i mleka kokosowego
Read more
Bezglutenowa panna cotta
Read more
Bezglutenowe, wege „butter halloumi” à la „butter chicken”
Read more
Bezglutenowy kumpir (zapiekany faszerowany ziemniak)
Read more

0 comments

Leave a reply