Naleśniki z różnych rodzajów mąk na mleku kokosowym podawane z: owocami, polewą czekoladową, nutellą z daktyli i nasionami chia na mleku kokosowym. Myślę, że proporcje mąk można zmieniać w zależności od Waszych upodobań. Jednak na pewno, nie należy przesadzić z ilością mąki amarantusowj,  która nadaje ona lekko orzechowy posmak naleśnikom 😉

Składniki:

Naleśniki:

      • 130 ml mleka kokosowego
      • ok. 100 ml wody
      • 2 jajka
      • 60 g mąki kukurydzianej
      • 60 g mąki ziemniaczanej
      • 35 g mąki ryżowej
      • 35 g mąki amarantusowej
      • pół łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 łyżki miodu
      • łyżka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu)

Polewa czekoladowa

    • łyżka oleju kokosowego
    • łyżka kakao
    • łyżka miodu
    • łyżka mleka kokosowego

 

Sposób przygotowania:
Polewa czekoladowa:
Do rondelka dodaj wszystkie składniki. Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając. Jeśli polewa się rozwarstwia, możesz dodać trochę mleka kokosowego 🙂

Naleśniki:
Do miski wlej mleko kokosowe, wbij jajka, dodaj proszek do pieczenia, przesiej wszystkie rodzaje mąk. Wszystko razem wymieszaj. Następnie dodawaj stopniowo wodę (trzeba uważać by nie przesadzić z ilością!). Konsystencja ma być gęsta, ale nie za bardzo, co ma miejsce np. przy przygotowaniu gofrów. Na koniec dodaj rozpuszczony olej kokosowy oraz miód (lub jeśli wolisz- cukier). Jeśli lubisz słodkie naleśniki, dodaj więcej niż podałam w przepisie 🙂
Jeśli chodzi o smażenie naleśników, ja nie dodaje już dodatkowego tłuszczu. W przypadku gdy nie masz na tyle dobrej patelni, lepiej jest go dodać. 🙂 Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni.

Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie były to owoce: kiwi i banan, polewa czekoladowa, nutella z daktyli i nasiona chia na mleku kokosowym. 🙂

Gotowe! 🙂

 

You might also like

Bezglutenowe placuszki z skyrem i bananem
Read more
Bezglutenowy makaron z łososiem w sosie sojowo miodowym z dodatkiem cytryny
Read more
Bezglutenowe risotto z dynią i kurczakiem
Read more
Bezglutenowa kanapka z mozzarellą i pomidorem, oraz kanapka z pastą z awokado i bekonem
Read more

0 comments

Leave a reply