Była już pizza na marchewkowym spodzie. Robiłam też na kalafiorowym (nie opublikowałam, ale obiecuję, że nadrobię). Przyszła zatem pora na pizze, której spód przygotowany jest z cukinii. ?

Pewnie zastanawiacie się jak smakuje taka pizza. Więc cukinię czuć jedynie delikatnie, sos oraz wszelkie dodatki sprawiają, że zapomnisz z czego zrobiony jest spód. Jedyną zauważalną różnicą w porównaniu do „standardowej” pizzy, jest to, że nie czuć chrupkiego ciasta, a Ty nie musisz zostawiać bezsmakowych brzegów. Nic się nie marnuje!?

Składniki:

Spód:

  • 1 cukinia (ok. 300g)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki (u mnie ryżowej)
  • Sól, pieprz, bazylia

Dodatki na pizze:

  • Ketchup (lub koncentrat pomidorowy z którego zrobisz sos)
  • Szynka
  • Mozarella
  • Pomidor
  • Przyprawy: Bazylia i papryka ostra do sosu

Sposób przygotowania:
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, posolić oraz popieprzyć. Odstawić na 5-10 min. Odcisnąć na sitku nadmiar wody (najlepiej ściereczką lub papierem). Dodać dwa jajka, mąkę, całość wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia posmarowanym tłuszczem. Uformować z ciasta pożądany kształt. Piec z dolną grzałką w 200 st przez 10-15 min. Wyciągnąć, posmarować ketchupem lub sosem pomidorowym. U mnie był to ketchup, który posypałam papryką czerwoną ostrą oraz bazylią. Na posmarowany spód położyć ulubione dodatki: szynkę, ser mozzarella, pomidory. Całość zapiekać góra-dół przez 5-10 min w 200st 🙂

 

Gotowe! 🙂

 

 

You might also like

Bezglutenowe wege tortille z tofu à la gyros.
Read more
Bezglutenowe, wege „butter halloumi” à la „butter chicken”
Read more
Bezglutenowy „smalec” z fasoli
Read more
Bezglutenowa zupa krem z pieczonych pomidorów
Read more

0 comments

Leave a reply