Spaghetti z dyni

By Ola

Kolejna jesień, kolejny sezon na dynie. Powoli odnoszę wrażenie, że internet pęka od pomysłów na dania z wykorzystaniem dyni. Są zupy krem, sernik, placki, musy i…. No właśnie, u mnie spaghetti 😄
Przepis nietypowy, no bo jak spaghetti z dyni? I to w połączeniu z imbir em, cytryną, pietruszką, pomidorami suszonymi? Brzmi na pewno ciekawie… A jaki jest ciekawy smak – musicie koniecznie tego spróbować! 😃

 

 

Składniki:

  • Dynia ok. 1300g (kupiłam 1700g, ale zostawiłam kawałek)
  • 400g piersi z indyka (może być też z kurczaka)
  • 5-6 łyżeczek startego imbiru (w zależności od tego jak bardzo go lubisz 😊)
  • Sok z jednej cytryny
  • Natka zielonej pietruszki
  • Pół słoiczka pomidorów suszonych (ok. 8 sporych pomidorów)
  • Ząbek czosnku oraz papryka chili (ja nie przepadam za czosnkiem, więc w moich daniach występuje w małej ilości, o ile w ogóle występuje)
  • Łyżka masła klarowanego
  • Łyżka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu do podsmażenia indyka)
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ząbek czosnku i papryczke chilli pokrój w drobną kostkę, podsmaż na łyżce masła klarowanego.

Dynie obierz ze skóry i pokrój w kostkę (lub tak jak ja: pokrój w długie pasy, obierz i pokrój w kostkę). Dodaj do podsmażonego czosnku oraz papryczki. Podlej małą ilością wody, tak na wysokość 1cm, posól, popierz i duś na średnim ogniu, aż dynia będzie miękka (wręcz do papki, ja pod koniec rozklułam dynie delikatnie widelcem).

Pierś z indyka pokrój w kostkę, podsmaż na łyżce oleju kokosowego. Lekko posól i dodaj 3 łyżeczki startego imbiru.  Indyka podsmaż delikatnie („dojdzie” w sosie, a przynajmniej nie zrobi sie z niego wiór).

Gdy dynia jest już miękka, dodaj indyka, jeszcze wiecej imbiru (ja uwielbiam jego smak więc dodalam jeszcze 3 łyżeczki). Wlej sok z jednej cytryny (dla bardziej intensywnego smaku możesz zetrzeć odrobinę skórki z cytryny). Dodaj pokrojoną drobno natkę pietruszki oraz pomidory suszone. Wszystko dopraw solą i pieprzem (w razie konieczności wszystko podlewaj wodą, pamiętaj – ma sie zrobić papka !). Całość dusić 5-10 minut do połączenia się smaków.

Podawać z makaronem.

Gotowe! 🙂

You might also like

Bezglutenowe spaghetti bolognese
Read more
Bezglutenowy kumpir (zapiekany faszerowany ziemniak)
Read more
Bezglutenowe, wege „butter halloumi” à la „butter chicken”
Read more
Bezglutenowy makaron z łososiem w sosie sojowo miodowym z dodatkiem cytryny
Read more
Spaghetti z cukinii
Read more

0 comments

Leave a reply