Do upieczenia bezglutenowego chleba bananowego, zbierałam się bardzo długo. Miałam już zapisane kilka przepisów – kilka, ponieważ nigdy żaden w 100% mi nie odpowiadał. Dlatego chciałam połączyć ze sobą kilka pomysłów z tych przepisów i spróbować upiec swoją wersję. Na całe szczęście z pomocą przyszły dziewczyny Kamila i Noemi Górny, które wydały książkę „Bezglutenowe Podróże. Ciasta i desery”, gdzie znalazłam przepis na bezglutenowy chlebek bananowy który był najbliższy mojej wymarzonej wersji 🙂

Na początek – co to za książka? A no jedyna w swoim rodzaju! To zbiór przepisów na słodkości bezglutenowe, podzielonych na 5 krajów z których te słodkości pochodzą. Dziewczyny zabierają nas w podróż do Węgier, Hiszpanii, Włoch, USA i Izraela, gdzie poznajemy przepisy na rozmaite ciasta, desery bezglutenowe 🙂 Należąc do różnych grup na FB zrzeszających „fanów” przepisów bezglutenowych, zauważyłam, że większość próśb/pytań dotyczy wypieków bez glutenu. W książce znajdziecie aż 54 pomysły, to chyba nieźle co? 🙂

Teoretycznie chlebek bananowy nie jest trudno przygotować. Trzeba tylko „ogarniać” swój piekarnik. A jak widzicie na poniższym obrazku – mi nie wychodzi to najlepiej 😀 Ale, ale! Smak? Tak, to jest to czego szukałam!

PS Oczywiście nie byłabym sobą gdybym trzymała się w 100% przepisu 😀 Może dlatego ten piekarnik mnie tak karze?

Przepis na formę do pieczenia 24x10cm.

Składniki:

  • 3 banany (im bardziej dojrzałe- tym bardziej słodkie)
  • 2 jajka
  • 2 garści orzechów włoskich
  • garść suszonej żurawiny
  • 100 g masła
  • 50g cukru
  • mąki: 100g owsianej, 50g ziemniaczanej, 50g kukurydzianej
  • przeprawy: łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki kardamonu, łyżeczka sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia)

Przygotowanie:

Do miski wrzuć banany, jajka oraz cukier. Zblenduj na gładką masę. Dodaj roztopione masło. W osobnej misce wymieszaj suche składniki: wszystkie mąki, przyprawy. Dodaj do masy bananowej i dokładnie wymieszaj. Orzechy troszkę rozbij i dodaj razem z żurawiną do ciasta. Całość wymieszaj, a następnie wlej do formy do pieczenia (najpierw ją natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia). Moja forma okazała się za mała, więc przygotowałam dodatkowe babeczki.

Piecz ok. 50 minut 🙂 Najlepiej kroić dopiero gdy chlebek ostygnie 🙂

Gotowe!

You might also like

Bezglutenowe pączki
Read more
Bezglutenowe czekoladowe ciasto z mascarpone i truskawkami
Read more
Sałatka z rukolą i gotowanym burakiem
Read more
Bezglutenowy kumpir (zapiekany faszerowany ziemniak)
Read more

0 comments

Leave a reply