Czasami zastanawiam się czy udostępniać tutaj tego typu przepisy. Kanapkę potrafi zrobić każdy taką, która smakuje mu najbardziej. Ale przecież nieraz zaskakują nas niektóre połączenia i wtedy się zastanawiamy „czemu wcześniej na to nie wpadliśmy? Czemu dopiero teraz tego spróbowałam?”. I tak właśnie jest z tą kanapką. Opublikowałam kiedyś sałatkę w podobnym stylu, a rok temu spróbowałam po raz pierwszy takiej kombinacji w postaci kanapki. I wiecie co? Bomba. Bomba „fantastyczności” 🙂

Mamy tutaj wszystko co pyszne i zdrowe. Burak – pieczony, choć niekiedy nie miałam czasu, tarłam prosto na patelnie surowego buraka, chwilę smażyłam i też było ok. Nie wspominam o wersji ugotowanej, którą możemy spotkać w sklepie. Jednak ja zazwyczaj daję buraka do piekarnika, podczas przygotowania innego dania – za jednym zamachem mam buraka na śniadanie, i coś co właśnie piekłam. Mamy ser kozi, który bardzo pasuje do buraka. A skoro o nabiale mowa, ja lepiej reaguję na sery kozie, niż na sery pochodzenia krowiego. Ser kozi – może być w plastrach, może być serek do smarowania, obie wersje smakują dobrze. Do tego rukola, nadająca lekko pikantnego smaku, zapewne źródło wielu witamin (z tego co właśnie czytam- witaminy K, A, C itd.). No i oczywiście orzechy włoskie, które jadłam jako przekąskę podczas nauki- podobno dobrze wpływa na pamięć oraz komórki mózgowe.

Często też gdy używam sera koziego w plastrach, smaruję chleb dodatkowo hummusem – baaaaardzo mi odpowiada takie połączenie 🙂

Składniki:

  • chleb – tyle ile zjesz 🙂 u mnie Chleb z Putka Bez Glutenu
  • burak (na 2 kanapki zużywam 1 buraka. U mnie pieczony ale może być tez ugotowany),
  • ser kozi (w plastrach/do smarowania)
  • garść rukolu
  • garść orzechów
  • połowa cytryny (jeśli będziesz piec buraki)
  • przyprawy: sól, pieprz
  • opcjonalnie hummus

Sposób przygotowania:

Burak

U mnie burak będzie pieczony. Jeśli zatem masz buraka gotowanego, pomiń te kroki.
Buraka obierz- przekrój na pół, szybciej się upiecze. Porwij folie aluminiową na kawałki w które zawiniesz buraka. Połóż buraka na takiej folii, skrop delikatnie cytryną, przypraw solą, pieprzem i zawiń. Piecz w piekarniku do miękkości. Ciężko mi określić ile zajmuje to czasu, nigdy nie piekłam samego buraka, zazwyczaj miało to miejsce podczas pieczenia innych dań w piekarniku. Wyciągam buraka co jakiś czas z piekarnika, nadziewam widelcem sprawdzając czy jest wystarczająco miękki. Podejrzewam, że przy mniejszym buraku zajmie to ok 20-30 minut w 150st.

Kanapka:

Chleb posmaruj hummusem (chyba, że posiadasz serek kozi do smarowania), posyp rukolą, ułóż plasterki sera koziego oraz buraki. Całość posyp pokruszonymi orzechami włoskimi. Możesz doprawić solą i pieprzem 😉

Gotowe!

You might also like

Bezglutenowe risotto z burakiem, kozim serem i orzechami włoskimi
Read more
Bezglutenowe, wege „butter halloumi” à la „butter chicken”
Read more
Bezglutenowy chlebek bananowy z przepisu „Bezglutenowe Podróże. Ciasta i Desery”
Read more
Bezglutenowy „smalec” z fasoli
Read more
Bezglutenowy krem z białych warzyw z „chrupkami” z ciecierzycy
Read more

0 comments

Leave a reply