Bezglutenowe orzechowe ciasteczka gryczano-owsiane. Czyli jedne z tych słodkości, gdzie wystarczy wszystko wsypać do miski, wymieszać, uformować ciastka, upiec i voilà! Dużo błonnika, zdrowe tłuszcze, czego chcieć więcej? 🙂

Najlepsze rozwiązanie na zdrową, słodką przekąskę.

Składniki:

  • 70g płatków gryczanych
  • 80g płatków owsianych
  • 40g mąki gryczanej
  • 40g orzechów laskowych
  • 50g ziaren słonecznika
  • 75g orzechów włoskich
  • 90g żurawiny suszonej
  • 60ml syropu z agawy (lub inne słodzidło)
  • 20g oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 4 kostki gorzkiej czekolady (90%
  • kubek wody

Sposób przygotowania:

Płatki gryczane oraz owsiane wsyp do miski, dodaj jajka, ziarna słonecznika, żurawinę, pokruszone orzechy laskowe oraz włoskie, pokrojoną czekoladę. Rozpuść olej kokosowy, dodaj do reszty składników. Całość dosłodź do smaku syropem z agawy. Jeśli masa jest zbyt krucha, dolej odrobinę wody (masa musi być klejąca). Piekarnik nagrzej do 180 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj po łyżce masy, formując okrągły kształt. Piecz przez około 20-25minut. Następnie susz na kratce przy otwartym piekarniku.

Gotowe!

Orzechowe_ciasteczka_gryczano-owsiane_1 Orzechowe_ciasteczka_gryczano-owsiane_2 Orzechowe_ciasteczka_gryczano-owsiane_3 Orzechowe_ciasteczka_gryczano-owsiane_4 Orzechowe_ciasteczka_gryczano-owsiane_5

You might also like

Bezglutenowe tiramisu
Read more
Bezglutenowe placuszki z skyrem i bananem
Read more
Bezglutenowe, cytrynowe risotto z pieczonym łososiem
Read more
Bezglutenowe placuszki z borówkami na jogurcie
Read more

0 comments

Leave a reply