Bezglutenowe pianki bananowe? Do przygotowania potrzebujemy tylko 4 składników – białka, banana, tłuszczu i proszku do pieczenia. Placuszki są bardzo puszyste, delikatne i mocno bananowe w smaku! Gdzie haczyk? Niestety by je usmażyć potrzebujemy naprawdę dobrej patelni.

Składniki:

    • 2 białka jaja
    • mały banan
    • pół łyżeczki oleju kokosowego (lub innego tłuszczu do smażenia)
    • odrobina proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej

 

Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na dość sztywną pianę. Dodajemy banana i odrobinę proszku do pieczenia. Całość blenderujemy. Formując placuszki wylewamy łyżką na nagrzaną i natłuszczoną patelnię. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy dół lekko się przypiecze, odwracamy bardzo delikatnie na drugą stronę.

Gotowe! 🙂

 

You might also like

Malta – raj dla bezglutenowców
Read more
Bezglutenowe kanapki z burakiem
Read more
Bezglutenowe wege tortille z tofu à la gyros.
Read more
Bezglutenowy „smalec” z fasoli
Read more

0 comments

Leave a reply