Kolejny pomysł na śniadanie i znowu omlet. Tym razem w trochę innej odsłonie, zdecydowanie mniej znanej – omlet zapiekany w piekarniku! Omlet smakuje i wyrasta niczym jak ciasto 🙂 Jest genialny w smaku, lekko przypieczony spód oraz wierzch, a do tego połączenie idealne ciepłe jabłka i cynamon!  Następnym razem dodam jeszcze większą ilość jabłek, ponieważ ich smak w omlecie jest obłędny 🙂

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 jabłko
  • łyżeczka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu))
  • 2 łyżki mąki (u mnie ryżowa)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon

 

Sposób przygotowania:
Białka oddziel od żółtek. Do ubitych na sztywną pianę białek, dodaj żółtka, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Jeśli lubisz słodsze omlety dodaj odrobinę cukru bądź innej substancji słodzącej (osobiście słodycz jabłek była dla mnie wystarczająca ;). )
Jabłko obierz ze skóry, a następnie pokrój w ósemki. Podsmaż na patelni z rozpuszczonym wcześniej olejem kokosowym. Dodaj odrobinę cynamonu. „Ciasto” wylej do foremki (uprzednio wysmarowanej małą ilością oleju). Powkładaj w ciasto podpieczone wcześniej jabłko.
Całość piecz w piekarniku przez około 15 minut w 180 st. C .

Gotowe! 🙂

 

Zapiekany_omlet_1Zapiekany_omlet_3Zapiekany_omlet_2Zapiekany_omlet_4Zapiekany_omlet_5

You might also like

Placuszki z jabłkami
Read more
Bezglutenowa kanapka z mozzarellą i pomidorem, oraz kanapka z pastą z awokado i bekonem
Read more
Naleśniki z różnych rodzajów mąk na słodko
Read more
Bezglutenowe placuszki na mleku kokosowym z borówkami
Read more

0 comments

Leave a reply