Przyznam szczerze, że była to moja pierwsza próba przyrządzenia sosu. Uwielbiam grzyby, więc i sos kurkowy przygotowany przeze mnie, bardzo mi posmakował. Dodatkowo, pierwszy raz jadłam sos z mlekiem kokosowym, nie jak to miało miejsce dotychczas – z śmietaną. Bałam się, że pierwsza próba będzie „niewypałem”. Wiem, ile moja mama wkłada pracy i czasu w przygotowanie każdego sosu. Mi, samo gotowanie, zajęło jakąś godzinę. Kiedy moja mama potrafi, przyrządzać sos dobre 4 godziny. Nieskromnie stwierdzę, że jak na pierwszą próbę sos wyszedł naprawdę pyszny 🙂

Składniki:

    • 500 g polędwicy wieprzowej
    • 300 g mrożonych kurek
    • 3 łyżki mleka kokosowego (gęstej masy)
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżki mąki ryżowej
    • 2 łyżki oleju kokosowego (lub 2 łyżki oliwy z oliwek)
    • 2 łyżki masła
    • pół szklanki ciepłej wody
    • przyprawy: imbir, tymianek, ostra papryka,gałka muszkatołowa, sól, pieprz, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego
    • 1 kg ziemniaków

 

Sposób przygotowania:
Mięso oczyść z tłustych części i pokrój na kawałki. Ząbek czosnku posiekaj w bardzo drobną kostkę. Mięso przypraw solą i pieprzem, dodaj pokrojony czosnek. Całość wymieszaj. Rozpuść łyżkę oleju kokosowego, dodaj po łyżeczce: imbiru, ostrej papryki, gałki muszkatołowej oraz odrobinę tymianku. Dodaj do mięsa. Po wymieszaniu, odstaw na około 2h.
Po upływie dwóch godzin, mięso przełóż na rozgrzaną patelnie z rozpuszczoną łyżką oleju kokosowego. Smaż około 5 minut, na średnim ogniu. Przełóż do garnka z rozpuszczoną łyżką masła. Zalej połową szklanki ciepłej wody i duś około 15 minut pod przykryciem.
Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj rozmrożone kurki, listki laurowe oraz ziele angielskie. Dodaj pół łyżeczki imbiru. Całość duś pod przykryciem, na małym ogniu do momentu aż grzyby będą miękkie. Odkryj i pozwól wyparować wodzie (nie całej!). Wyjmij ziele angielskie i liście laurowe. Zawartość patelni (grzyby + „woda” spod grzybów) przelej do garnka z mięsem. Całość gotuj 10 – 15 minut.
3 łyżki sosu przelej do kubeczka, dodaj 3 łyżki mleka kokosowego. Wymieszaj i wlej powoli do sosu, cały czas mieszając. Jeśli sos wydaje się być zbyt rzadki, nalej 3 łyżki sosu do kubeczka, dodaj 2 łyżki mąki ryżowej – wymieszaj, a następnie wlej powoli do sosu, cały czas mieszając.
Ziemniaki obierz, gotuj w całości w posolonej wodzie przez 15 – 20 minut. Blaszkę smaruj olejem kokosowym, ułóż pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Piecz w piekarniku około 15 minut.
Gotowe! 🙂

 

You might also like

Bezglutenowe pulpety z indyka z szpinakiem i ogórkiem kiszonym
Read more
Malta – raj dla bezglutenowców
Read more
Bezglutenowe placuszki na mleku kokosowym z borówkami
Read more
Bezglutenowe wege tortille z tofu à la gyros.
Read more

0 comments

Leave a reply