Często przeglądam instagrama szukając inspiracji kulinarnych. Przeglądając zdjęcia, miałam wrażenie, że powoli zaczynają prześladować mnie wszelkiego rodzaju placuszki.. Stwierdziłam, że to jest to znak i koniecznie muszę przygotować moją wersję na śniadanie! Moje placuszki nie zawierają nabiału, bazę stanowi mleczko kokosowe.

Na początku miały być to placuszki z jabłkiem… No to wyszło na odwrót,  jabłko z placuszkiem? Zamiast jabłka, można dodać dowolny owoc jaki mamy pod ręką. Ja często wykorzystuję banana (smakuje obłędnie!).

 

Składniki:

  • 110g mleczka kokosowego
  • 140g mąki jaglanej
  • 2 jajka
  • 20g ksylitolu
  • 2 jabłka (ok. 280g)
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Do mleczka kokosowego dodaj 2 jajka, całość miksuj do połączenia składników. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz słodzidło i zmiksuj. Gdy uzyskasz gładką masę dodaj pokrojone w drobną kostkę owoce, a całość wymieszaj. Ciasto nakładaj na rozgrzaną patelnię łyżką, formując placuszki wybranej wielkości (u mnie bez dodatku tłuszczu, teflon jeszcze „daje radę”?). Gdy zobaczysz, że ciasto na górze nie jest już lejące przewróć na drugą stronę. Placuszki podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie sok grejpfrutowy, mieszanka orzechów i rodzynki ?

Gotowe! 🙂

You might also like

Bezglutenowy kumpir (zapiekany faszerowany ziemniak)
Read more
Bezglutenowe, wege „butter halloumi” à la „butter chicken”
Read more
Bezglutenowe wege tortille z tofu à la gyros.
Read more
Bezglutenowe placuszki z skyrem i bananem
Read more

0 comments

Leave a reply