Często przeglądam instagrama szukając inspiracji kulinarnych. Przeglądając zdjęcia, miałam wrażenie, że powoli zaczynają prześladować mnie wszelkiego rodzaju placuszki.. Stwierdziłam, że to jest to znak i koniecznie muszę przygotować moją wersję na śniadanie! Moje placuszki nie zawierają nabiału, bazę stanowi mleczko kokosowe.

Na początku miały być to placuszki z jabłkiem… No to wyszło na odwrót,  jabłko z placuszkiem😂 Zamiast jabłka, można dodać dowolny owoc jaki mamy pod ręką. Ja często wykorzystuję banana (smakuje obłędnie!).

 

Składniki:

  • 110g mleczka kokosowego
  • 140g mąki jaglanej
  • 2 jajka
  • 20g ksylitolu
  • 2 jabłka (ok. 280g)
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Do mleczka kokosowego dodaj 2 jajka, całość miksuj do połączenia składników. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz słodzidło i zmiksuj. Gdy uzyskasz gładką masę dodaj pokrojone w drobną kostkę owoce, a całość wymieszaj. Ciasto nakładaj na rozgrzaną patelnię łyżką, formując placuszki wybranej wielkości (u mnie bez dodatku tłuszczu, teflon jeszcze „daje radę”😁). Gdy zobaczysz, że ciasto na górze nie jest już lejące przewróć na drugą stronę. Placuszki podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie sok grejpfrutowy, mieszanka orzechów i rodzynki 😊

Gotowe! 🙂

You might also like

Bezglutenowe placuszki na mleku kokosowym z borówkami
Read more
Bezglutenowa kanapka z mozzarellą i pomidorem, oraz kanapka z pastą z awokado i bekonem
Read more
Bezglutenowa panna cotta
Read more
Bezglutenowe krewetki w sosie śmietanowo-cytrynowym
Read more

0 comments

Leave a reply