Bezglutenowe risotto z dynią i kurczakiem. Pierwsze samodzielnie starcie z risotto zakończone sukcesem! Z pomocą przyszła kuchnia lidla, gdzie znalazłam inspirację. Nie byłabym sobą, gdybym delikatnie nie zmodyfikowała przepisu. Oczywiście, musiałam dodać kurczaka. No bo jak? Obiad bez mięsa to przecież nie obiad! Risotto jest niezwykle aromatyczne, łączy różne smaki.

I muszę wspomnieć, że od dzisiaj jestem największą fanką kolendry! Przygotujcie się, bo będzie w każdym przepisie 🙂

Składniki:

  • 600g dyni piżmowej
  • 20g oleju kokosowego
  • 3 ząbki czosnku
  • połówka małej cebuli
  • 300g ryżu do risotto
  • 200ml białego wytrawnego wina
  • 1l bulionu
  • 300g piersi z kurczaka
  • 50g masła
  • sok z połówki cytryny
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • odrobina sera cheddar

Sposób przygotowania:

 

Dynię pokrój w średnie kawałki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu, polej połową oleju kokosowego (10g). Włóż do rozgrzanego do 200st piekarnika, piecz przez ok 15-20 minut.

Pokrój czosnek w paski, cebulkę w cienką kostkę. Całość podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym. Po zarumienieniu, dodaj ryż, rozdrobnione w moździerzu ziarenka kolendry oraz tymianek. Dokładnie przemieszaj i smaż przez 2 minuty, uważając by ryż się nie przypalił. Zalej wytrawnym winem, smaż do całkowitego zredukowania alkoholu co chwilę mieszając. Następnie zalewaj stopniowo ryż bulionem (najlepiej po chochli, za każdym razem po odparowaniu bulionu). Pamiętaj by co chwilę mieszać ryż- lubi się przypalić! Powtarzaj do momentu aż ryż będzie ugotowany (najlepiej smakuje al dente).

Kurczaka pokrój w cienkie paski (tzw. zapałki), dopraw delikatnie solą, pieprzem oraz papryką słodką. Podsmaż na osobnej patelni,

Do ugotowanego ryżu dodaj masło, cytrynę, sok z cytryny, odrobinę soli oraz pieprzu, pokrojoną w mniejszą kostkę dynię, kurczaka. Całość delikatnie wymieszaj, gotuj jeszcze przez moment. Po nałożeniu posyp startym serem cheddar.

Gotowe!

Risotto_z_dynią_i_kurczakiem_1 Risotto_z_dynią_i_kurczakiem_w Risotto_z_dynią_i_kurczakiem_3 Risotto_z_dynią_i_kurczakiem_4 Risotto_z_dynią_i_kurczakiem_5

You might also like

Bezglutenowe, wege „butter halloumi” à la „butter chicken”
Read more
Malta – raj dla bezglutenowców
Read more
Spaghetti z cukinii
Read more
Bezglutenowy „smalec” z fasoli
Read more
Bezglutenowy makaron z łososiem w sosie sojowo miodowym z dodatkiem cytryny
Read more

0 comments

Leave a reply