Co na bezglutenowe śniadanie? Dzisiaj przygotowałam dwie propozycje na kanapki 🙂 Dla mnie podstawą tego śniadania są chrupiące grzanki, z nimi wszystko smakuje lepiej! 🙂 Poniższe śniadanie to zdecydowanie dobra wersja dla osób, które lubią dobrze i kalorycznie rozpocząć dzień.

Kanapki, które przygotowałam to najlepsze połączenie składników jakie istnieje! Myśląc o mozzarelli od razu nasuwa się słowo – pomidor, znowu do awokado najlepiej pasuje bekon (no i jajko! sadzone!). Ostatnią wersję kanapki „katuję” od tygodni, stąd pomysł, że koniecznie muszę się z Wami podzielić tą wersją śniadania 🙂

Składniki:

  • chleb bezglutenowy
  • awokado
  • cebula (można pominąć)
  • boczek (plastrowany)
  • mozzarella
  • pomidor
  • kilka kropel cytryny lub limonki
  • przyprawy: sól, pieprz

Kromki chleba włożyć do tostera. Pomidora i mozzarelle pokroić w plastry. Na patelni usmażyć bekon (na powstałym tłuszczu można usmażyć jajo sadzone!). Z awokado wydrążyć pestkę. Miąższ awokado rozgnieść widelcem, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę (u mnie dosłownie jeden plaster- nie przepadam za tym smakiem, często cebulę zupełnie pomijam). Pastę skropić delikatnie cytryną, posolić i popieprzyć do smaku.

Na jednej grzance układać na zakładkę pomidora i mozzarelle. Przyprawić solą i pieprzem.

Na drugiej grzance rozsmarować pastę z awokado, ułożyć plastry boczku (i koniecznie dodajcie usmażone jajo).

Gotowe!

You might also like

Krem z białych warzyw z „chrupkami” z ciecierzycy
Read more
Bezglutenowe pączki z serka homogenizowanego
Read more
Bezglutenowe krewetki w sosie śmietanowo-cytrynowym
Read more
Bezglutenowe risotto z burakiem, kozim serem i orzechami włoskimi
Read more
Bezglutenowy chlebek bananowy z przepisu „Bezglutenowe Podróże. Ciasta i Desery”
Read more

0 comments

Leave a reply