Czas na propozycję na zbliżający się tłusty czwartek – pączki z serka homogenizowanego. Można uznać, że są to pączki dla leniwych, ponieważ przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie 3 minuty 😀

Pączki są delikatne, pulchne i mocno waniliowe. 😉

Składniki:

  • 400g serka homogenizowanego waniliowego
  • 4 jajka
  • 120g mąki kukurydzianej
  • 180g mąki ryżowej
  • łyżka cukru z wanilią
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1l oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Serki homogenizowane przełóż do miski i dodaj jajka. Całość miksuj. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier z wanilią. Ja nie dodaję już więcej cukru, słodycz serka jest dla mnie wystarczająca 😉 Miksuj do połączenia składników (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). W garnku zagotuj olej. By sprawdzić czy uzyskał odpowiednią temperaturę, łyżeczkę zamocz w gorącym oleju, włóż na chwilę do ciasta, a następnie znowu do oleju. Jeśli olej zacznie bulgotać, to znak, że uzyskał właściwą temperaturę.  Łyżeczką nabieraj ciasto, po czym drugą  „zrzucaj” je do oleju. Czynność powtórz kilkakrotnie do zapełnienia powierzchni garnka. Pączki powinny samowolnie odwracać się na drugą stronę. Jeśli zauważysz, że jedna strona jest już mocno zarumieniona przewróć pączka i smaż do wyrównania kolorów. Usmażone pączki układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Gotowe! 🙂

You might also like

Bezglutenowy kumpir (zapiekany faszerowany ziemniak)
Read more
Bezglutenowy czekodżem
Read more
Bezglutenowe placuszki z skyrem i bananem
Read more
Bezglutenowe orzechowe ciasteczka gryczano-owsiane
Read more
Bezglutenowa panna cotta
Read more

2 comments

Oliwia

Super łatwe do przygotowania! Natomiast wyszły mało słodkie, ale to już w zależności od serka homo ;))

    Ola

    Cześć Oliwia 😊 nie ukrywam, że zazwyczaj w moich przepisach używam mniej cukru niż większość osób 😁 ważne jest żeby zawsze doprawić jedzonko pod siebie, ja np wolę mało słodkie dania stąd tak mała ilość cukru w przepisie 😊 mimo to bardzo cieszę się, że pączki się udały!

Leave a reply