Z podanych składników można przygotować dwie porcje. Osobiście wolę przyprawić pulpeciki na ostro, które idealnie będą komponować się z łagodnym sosem. Trzeba jednak przyznać, że to danie zawiera dość dużo tłuszczu. Zarówno mięso jak i pesto zawierają go dość sporo 🙂

Składniki:

    • 500g mięsa wołowego
    • 1 ząbek czosnku
    • woda (do mięsa i do rozcieńczenia sosu)
    • pesto czerwone (ok. 4 łyżki)
    • koncentrat pomidorowy (ok. 4 łyżki)
    • makaron lub ryż
    • łyżka oliwy z oliwek
    • przyprawy wedle uznania: sól, pieprz, zioła prowansalskie, chili

 

Sposób przygotowania:
Do mięsa dodajemy pokrojony (lub przeciśnięty przez praskę) ząbek czosnku. Przyprawiamy je solą, pieprzem, ziołami oraz sporą ilością chili. Dodajemy około 1/3 szklanki wody (by mięso było bardziej soczyste), mieszamy. Formujemy malutkie pulpeciki, które smażymy na małym ogniu, na łyżce oliwy z oliwek. Po usmażeniu, odstawiamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Na osobnej patelni mieszamy pesto, koncentrat pomidorowy oraz odrobinę wody by rozcieńczyć sos (opcjonalnie). Przyprawiamy ulubionymi przyprawami.
Na talerzu umieścić: ugotowany makaron, sos i pulpeciki.

 

Gotowe! 🙂

 

You might also like

Bezglutenowa kanapka z mozzarellą i pomidorem, oraz kanapka z pastą z awokado i bekonem
Read more
Bezglutenowe pulpety z indyka z szpinakiem i ogórkiem kiszonym
Read more
Bezglutenowe spaghetti bolognese
Read more
Bezglutenowe krewetki w sosie śmietanowo-cytrynowym
Read more
Bezglutenowe, wege „butter halloumi” à la „butter chicken”
Read more

0 comments

Leave a reply