Słodko-ostra zupa krem z dyni i mleka kokosowego, z dodatkiem kurczaka. Niezwykłe połączenie słodkiej dyni i mleka kokosowego, z ostrymi przyprawami jakimi są czerwona papryka oraz curry. Uzupełnieniem jest miękki kurczak, który wspaniale łączy dwa smaki.

Jest to zupa w której z pewnością się zakochałam, lecz muszę przyznać, że nie była to „miłość od pierwszej łyżki”.  Na początku dość słodki smak, po chwili mocno ostry, a następnie „przełamaniem” jest neutralny kurczak. Musicie spróbować zupy, dzięki której miłość rośnie z każdą kolejną łyżką. Koniecznie!

Składniki:

  • 650g dyni
  • 300g batatów
  • 300g piersi z kurczaka
  • 180g mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego (lub innego tłuszczu do usmażenia piersi z kurczaka)
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka czerwona słodka, papryka czerwona ostra

Sposób przygotowania:

Dynię oraz batata obierz i pokrój w drobną kostkę. Duś na łyżeczce oleju kokosowego (lub innego tłuszczu) na patelni lub w garnku, pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, paprykę słodką oraz ostrą. Całość wymieszaj i duś jeszcze przez moment. Następnie zalej mleczkiem kokosowym i zblenduj na gładki krem (w zależności od upodobań możesz dolać wody w celu uzyskania odpowiedniej dla Ciebie konsystencji).

Na patelni, rozpuść łyżeczkę oleju kokosowego i usmaż pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka. Pod koniec smażenia przypraw solą oraz pieprzem.

Zupę krem podawaj z usmażonym kurczakiem, lub jeśli wolisz, kurczaka zblenduj razem z zupą 😉

 

Gotowe! 🙂

You might also like

Bezglutenowe domowe chipsy z mikrofalówki
Read more
Bezglutenowa zupa krem z pieczonych pomidorów
Read more
Bezglutenowe szyszki z zbóż ekspandowanych, daktyli i czekolady
Read more
Bezglutenowy makaron z łososiem w sosie sojowo miodowym z dodatkiem cytryny
Read more

0 comments

Leave a reply