Kolejny pomysł na śniadanie lub kolację. Muszę przyznać, że uwielbiam, gdy jest kolorowo na talerzu. Dzisiejszy przepis to połączenie wszystkiego, co ostatnimi czasy jem nałogowo czyli warzywa i jajka 🙂 Stąd pomysł na dzisiejszy post, a w nim przepis na jajka sadzone w papryce, podawane na chlebie z pomidorem. 🙂

Składniki:

    • 2 papryki (u mnie – czerwona i żółta, ale spokojnie wystarczy jedna)
    • pół pomidora
    • 2 jajka
    • 1 kromka chleba
    • 2 plasterki szynki
    • pół łyżeczki oleju kokosowego (lub innego tłuszczu do smażenia)

 

Sposób przygotowania:
Papryki przekrój na pół. Odetnij dwa, dość grube kawałki (ok. 2-3 cm) od strony „ogonka”. Na patelnię dodaj pół łyżeczki tłuszczu, mocno rozgrzej.  Połóż kawałki papryki, do których następnie wlej powoli po jednej sztuce jajka. Smaż na średnim ogniu pod przykryciem, do momentu ścięcia białka. Kromkę chleba przekrój na 2 części. Na każdym kawałku połóż: plasterek szynki, usmażone jajko oraz plaster pomidora.

You might also like

Bezglutenowy „smalec” z fasoli
Read more
Bezglutenowa kanapka z mozzarellą i pomidorem, oraz kanapka z pastą z awokado i bekonem
Read more
Bezglutenowe placuszki z skyrem i bananem
Read more
Pasta z pieczonej marchwi i suszonych pomidorów
Read more

0 comments

Leave a reply