Delikatne, soczyste i bardzo miękkie szpinakowe pulpety, z dodatkiem pieczarek oraz ogórka kiszonego w sosie pomidorowym. W mojej wersji podawane z makaronem.

Przyznam szczerze, że pierwszy raz jadłam tak miękkie i soczyste pulpety. Zazwyczaj kojarzyły mi się z zbitą masą, a te są niezwykle delikatne. Musicie spróbować 😊😊

Składniki:

  • 300g mięsa mielonego z indyka
  • 100g pieczarek
  • 100g świeżego szpinaku
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2 pomidory
  • 200g passaty pomidorowej
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, bazylia,

Sposób przygotowania:

Do miski dodaj mielone mięso z indyka, pokrojone pieczarki, szpinak, ogórki kiszone (odsącz nadmiar wody). Przypraw solą, pieprzem oraz odrobiną czosnku. Całość dokładnie zblenduj. Rozgrzej patelnie. Za pomocą łyżeczki (lub łyżeczki-miarki) nakładaj małe pulpeciki. Smaż na średnim ogniu pod przykryciem (pojawi się trochę wody, nie odlewaj! Będzie to świetny dodatek do sosu). Przewróć na drugą stronę. Usmażone pulpeciki odłóż na talerz.

Do wysokiego naczynia wlej passate oraz dodaj pokrojone pomidory. Dopraw solą, pieprzem i bazylią. Całość zblenduj. Przelej na patelnie do pozostałej po smażeniu pulpecików wody (sosu). Gotuj na średnim ogniu do momentu aż część wody odparuje i sos zacznie gęstnieć.

Podawaj z makaronem 😊

 

Gotowe! 🙂

You might also like

Bezglutenowe, wege „butter halloumi” à la „butter chicken”
Read more
Bezglutenowe placuszki z borówkami na jogurcie
Read more
Bezglutenowy „smalec” z fasoli
Read more
Bezglutenowy kumpir (zapiekany faszerowany ziemniak)
Read more
Malta – raj dla bezglutenowców
Read more

2 comments

Anka

Genialny pomysł, działa 100% ten przepis!

    Ola

    Bardzo się cieszę! Smacznego 😉

Leave a reply