Kolejny przepis dotyczący zdrowej Nutelli, którą możesz przyrządzić samodzielnie w domu. Podstawowym składnikiem tego przepisu będą daktyle. Pomimo, że za nimi nie przepadam, są praktycznie niewyczuwalne. Mleko kokosowe, które dodałam, ma na celu przede wszystkim rozrzedzenie Nutelli i nie jest składnikiem koniecznym. Jeśli chodzi o słodycz, ja nie dodałam ani grama cukru, miodu lub innej substancji słodzącej. Słodki smak daktyli jest dla mnie wystarczający 🙂 Składniki:

    • 100 g daktyli
    • 30 g kakao (3 łyżki)
    • 30 g mleka kokosowego

Sposób przygotowania:
Daktyle wsyp do miski, zalej ciepłą wodą ponad poziom owoców. Ja moczyłam je całą noc, choć w innych przepisach widziałam, że wystarczy kilka godzin. Odlej całą wodę (ja nie odciskałam nadmiaru, dzięki czemu Nutella nie była tak gęsta). Dodaj mleko kokosowe, kakao. Całość blenderuj do uzyskania gładkiej masy.

Gotowe! 🙂

 

You might also like

Bezglutenowy kumpir (zapiekany faszerowany ziemniak)
Read more
Bezglutenowe wege tortille z tofu à la gyros.
Read more
Bezglutenowe orzechowe ciasteczka gryczano-owsiane
Read more
Bezglutenowe, wege „butter halloumi” à la „butter chicken”
Read more

0 comments

Leave a reply