Lekko cytrynowa zupa z łososiem, ziemniakami, z dodatkiem smażonego pora. Przygotowanie jej to raptem 30-40 minut i nie wymaga przyrządzania bulionu (ani warzywnego, ani mięsnego!). Ostatnio oprócz awokado w mojej kuchni króluje łosoś. A ta zupa gości u mnie bardzo często 🙂

Przepis zaczerpnęłam z kuchni Lidla, która zawsze mnie inspiruje (podobnie jak kwestia smaku). Jedyna zmiana to brak zagęszczania zupy mąką ziemniaczaną, dla mnie taka jaką przyrządziłam jest najlepszą wersją. Ale zależy kto co lubi 🙂

Składniki:

  • ok. 400 g fileta z łososia
  • ok. 500 g ziemniaków
  • 1 por
  • łyżka oleju kokosowego
  • 1 cytryna
  • 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
  • przyprawy: sól, pieprz
  • śmietana do zabielenia (według uznania)
  • natka pietruszki

Pora pokrój w plastry, smaż na oleju kokosowym do zarumienienia. Zalej około 2 litrami wody, dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe. Doprowadź do wrzenia. Obierz ziemniaki, pokrój je w łódeczki i dodaj do gotującej się wody. Lekko posól. Łososia obierz ze skóry, pokrój w duże kawałki. Gdy ziemniaki będą miękkie dodaj do zupy łososia. Gotuj do miękkości. Wyciśnij sok z cytryny i dolej do zupy pożądaną ilość (ja zawsze lubię dość kwaśną!). Zahartuj śmietanę zupą, wlej ją do garnka, całość gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wlej zupę do mieseczek, dodaj plaster cytryny, posyp posiekaną natką pietruszki.

Gotowe!

You might also like

Bezglutenowe, cytrynowe risotto z pieczonym łososiem
Read more
Bezglutenowy krem z białych warzyw z „chrupkami” z ciecierzycy
Read more
Bezglutenowa zupa ogórkowa
Read more
Bezglutenowy „smalec” z fasoli
Read more
Bezglutenowe, wege „butter halloumi” à la „butter chicken”
Read more

0 comments

Leave a reply