Kolejna odsłona placuszków. Tym razem z borówkami i innymi proporcjami użytych mąk!
 Chcę Wam pokazać, że takie placuszki to świetny sposób na szybkie i zdrowe śniadanie, z dużą ilością ulubionych owoców. Możecie wykorzystać dowolne mąki. Moim zdaniem sprawdzą się świetnie mąki takie jak: ryżowa, gryczana, kokosowa oraz jaglana. Są to mąki, których najczęściej używam w swojej kuchni i jak na razie świetnie się „sprawują” ??

Składniki:

Spód:

  • 2 jaja
  • 130ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki cukru brązowego (ilość według uznania)
  • ok. 80g mąki jaglanej
  • ok. 20g mąki kokosowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 200g borówek
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Mleczko kokosowe ubij z jajami i dodatkiem cukru. Dodaj olej kokosowy, proszek do pieczenia oraz mąkę, w takiej ilości by uzyskać bardzo gęstą konsystencję ciasta. Wsyp dużą ilość borówek. Na rozgrzanej patelni (u mnie już bez dodatku tłuszczu), smaż placuszki o dowolnym kształcie. Gdy góra ciasta przestanie być płynna, przewróć na drugą stronę i smaż do zarumienienia placuszka. Podawaj z ulubioną kawą lub sokiem (u mnie lemoniada arbuzowa ?)

Gotowe! 🙂

You might also like

Malta – raj dla bezglutenowców
Read more
Bezglutenowy czekodżem z śliwek
Read more
Sałatka z szpinaku, jabłka, orzechów, sera brie oraz żurawiną
Read more
Bezglutenowe tiramisu
Read more
Bezglutenowe spaghetti bolognese
Read more

0 comments

Leave a reply