Przepis na naturalne, zdrowe masło orzechowe bez zbędnych ulepszaczy. Podstawowy składnik ? Orzechy ziemne. Masło możesz przygotować z orzechów kupionych na wagę, oraz orzechów z puszki (koniecznie bez soli). Dodatki takie jak miód czy sól, które nie są konieczne, pozwalają jednie „polepszyć” smak masła. Cena w sklepie za słoik masła orzechowego (bez soli i cukru) to niekiedy koszt nawet 13 zł za ok 400 g. Z poniższych składników możesz uzyskać kilogram takiego masła za taką samą cenę. 🙂

Składniki:

  • ok. 700 g orzechów ziemnych (w zależności od tego ile masła chcesz otrzymać 🙂 )
  • łyżka miodu
  • odrobina soli

Sposób przygotowania:
Orzechy wysyp na blaszkę do pieczenia, praż 10 – 15 minut w piekarnika nagrzanym do 150 stopni. Następnie, przesyp je do pojemnika i blenduj przez kilkanaście minut by uzyskać gładką masę. Musicie mieć naprawdę dobry blender lub robot kuchenny. Po kilku minutach jest on już gorący i może się popsuć. Idealnym przykładem był mój blender, który po 10 minutach odmówił posłuszeństwa, przez co nie uzyskałam idealnej konsystencji 🙂 .

Smacznego! 🙂

 

You might also like

Malta – raj dla bezglutenowców
Read more
Bezglutenowe wege tortille z tofu à la gyros.
Read more
Naleśniki z różnych rodzajów mąk na słodko
Read more
Bezglutenowa kanapka z mozzarellą i pomidorem, oraz kanapka z pastą z awokado i bekonem
Read more
Bezglutenowe placuszki z skyrem i bananem
Read more

0 comments

Leave a reply