Spód do tarty bez mąki i bez pieczenia, czy to jest możliwe? Oczywiście, że tak! 🙂 Nie jest on, na pewno tak kruchy jak standardowe ciasto, ale jest proste i szybkie w przygotowaniu 🙂
Jest to idealny pomysł na gorące dni, ponieważ tarta najlepiej smakuje schłodzona. W dodatku lato dostarcza nam dużej ilości owoców, które idealnie pasują do tego typu ciast! 😉

 

Składniki:

Spód:

  • 80 g  migdałów
  • 120 g drylowanych daktyli
  • 90 g orzechów laskowych
  • 20 g oleju kokosowego
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • dwie łyżki masła orzechowego

Krem:

  • 2 żółtka
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki cukru

Dodatki:

  • 250 g borówek

 

 

Sposób przygotowania:

Spód
Daktyle zalej gorącą wodą, zostaw na 10-15 minut aż zmiękną. Jeśli posiadasz migdały nieblanszowane koniecznie musisz je obrać (zalej wrzątkiem, odczekaj kilka sekund,  i „wyciśnij” ze skórki 😉 ).  Daktyle odsącz z nadmiaru wody, dodaj obrane migdały, orzechy laskowe oraz olej kokosowy. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do reszty składników. Całość zblenduj na gładką masę. Uformuj kulkę.
Formę do tarty wyłoż papierem do pieczenia. „Ciasto” rozwałkuj, przełoż do formy bądź tak jak ja – wyklej ją masą. Tartę włóż na 30 minut do zamrażarki.

Krem
Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mascarpone, delikatnie wymieszaj. Masę wyłóż na spód do tarty, rozprowadź równomiernie. Krem udekoruj dowolnymi owocami – u mnie borówki, które wcześniej lekko podgotowałam.
Całość włóż do lodówki, aż masa stężeje.

 

Gotowe! 🙂

 

Bezglutenowa tarta tarta bez pieczenia Bezglutenowa tarta tarta bez pieczenia Bezglutenowa tarta tarta bez pieczenia Bezglutenowa tarta tarta bez pieczenia Bezglutenowa tarta bez pieczenia

You might also like

Malta – raj dla bezglutenowców
Read more
Bezglutenowy czekodżem z śliwek
Read more
Bezglutenowe, wege „butter halloumi” à la „butter chicken”
Read more
Bezglutenowe kanapki z burakiem
Read more
Bezglutenowa panna cotta
Read more

0 comments

Leave a reply