Szakszuka

By Ola

Szakszuka… Dla niektórych brzmi obco, dla innych jest to miłość od pierwszego spróbowania. Przyznam szczerze, że ten rodzaj dania poznałam stosunkowo niedawno, ale zakochałam się w nim od pierwszego śniadania!
Przepis na szakszuke, który znalazłam i na podstawie którego wzorowałam się przygotowując ją pierwszy raz, znacząco różnił się od tego, który ja Wam podam. Zawierał on duże ilości zarówno cebuli (fu!) jak i świeżego czosnku, za którym niespecjalnie przepadam ze względu na bardzo intensywny smak. Dodatkowo, pomidory były podsmażane z wszystkimi warzywami. Minusem tego była konieczność spożywania dania prosto z patelni (a mi szkoda mojego teflonu ?). Dlatego postanowiłam udoskonalić nieco przepis. Plusem tego dania jest na pewno dowolność składników, możecie zamiast kiełbaski wykorzystać szynkę, dodać kukurydzę bądź inne warzywa, które lubicie ?

 

Składniki:

  • 2 cienkie kiełbaski (ok. 60g)
  • spora garść szpinaku
  • 2 duże średnie pieczarki
  • 6 pomidorów cery
  • 3 jaka
  • 120g passaty pomidorowego
  • łyżka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu)
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, czosnek

Sposób przygotowania:

Kiełbaski oraz pieczarki pokrój w cienkie plasterki, a pomidorki podziel na ćwiartki. Podsmaż na patelni (na razie nie ma potrzeby dodawania tłuszczu, z kiełbasek czy szynki na pewno tłuszczyk się wytopi ?). Gdy kiełbaska będzie zarumieniona, a warzywa miękkie dodaj szpinak. Duś na średnim ogniu, aż szpinak będzie miękki (całość lekko(!) dopraw według uznania solą, pieprzem). Następnie dodaj łyżkę oleju kokosowego i wymieszaj, by rozprowadzić wszędzie tłuszcz. Mocniej nagrzej patelnię, zrób 3 małe dziurki i wbij w nie jaka. Postaraj się lekko rozlać białka po całej patelni (gdy danie będzie gotowe, łatwiej będzie Ci przełożyć je na talerz). Jajka lekko posól. Zmniejsz odrobinę ogień (gdy będzie on za mały, szakszuka będzie się bardzo długo robić, jeśli ogień będzie za duży – białko szybko się przypali podczas gdy żółtko będzie jeszcze surowe). W osobnym naczyniu wymieszaj passatę z przyprawami (sól, pieprz, bazylia, czosnek) i oblej nią dookoła jajka. Całość smaż pod przykryciem do momentu aż żółtko będzie lekko ścięte, po czym przełóż na talerz.

 

Gotowe! 🙂

You might also like

Bezglutenowe, wege „butter halloumi” à la „butter chicken”
Read more
Bezglutenowy makaron z łososiem w sosie sojowo miodowym z dodatkiem cytryny
Read more
Bezglutenowe kanapki z burakiem
Read more
Malta – raj dla bezglutenowców
Read more

0 comments

Leave a reply