Pozostajemy w temacie risotto. Dzisiaj mamy zestawienie cytrynowego smaku ryżu oraz lekko ostrego smaku łososia.

Danie zdecydowanie nie jest trudno przygotować, z risotto poradzi sobie każdy kto:
a) jest leniuszkiem i woli zamiast bulionu wykorzystać kostkę rosołową,
b) ma dwie lewe ręce do gotowania, im mniej narzędzi używanych tym lepiej.
W tym posiłku nie ma na szczęście nic skomplikowanego, wystarczy co jakiś czas zerkać do piekarnika czy łosoś się nie przypala i na patelnię czy ryż również nie przywarł do powłoki patelni.

Składniki:

  • 500 ml bulionu
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • 160 g ryżu arborio
  • 320 g łososia surowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g startej skórki z cytryny
  • sok z całej cytryny (może być więcej jeśli lubisz bardzo kwaśny smak)
  • 40 g parmezanu
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chili, czarnuszka

Przygotowanie:

Łososia przekrój na 2 części, wstaw do naczynia żaroodpornego, polej sokiem z połówki cytryny, posyp delikatnie z wierzchu solą, papryką słodką chili oraz czarnuszką. Odstaw na około godzinę. Następnie wstaw do piekarnika i piecz pod przykryciem przez 20 minut do miękkości.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj do zarumienienia. Dodaj ryż, wymieszaj z czosnkiem, podgrzewaj na dużym ogniu przez 3 minuty. Zalej całość winem i smaż na dużym ogniu. Gdy ryż wchłonie wino, podlewaj go bulionem (małymi partiami), co chwilę mieszając. Gdy ryż wchłonie już cały bulion i będzie miękki, dodaj połowę startej skórki cytryny i 2 łyżeczki soku z cytryny. Delikatnie posól i popieprz do smaku, dodaj 3/4 startego parmezanu. Dodawaj coraz więcej skórki i soku z cytryny, aż osiągniesz zadowalającą Cię kwaśność 🙂

Przełóż ryż na talerze. Z upieczonego łososia ściągnij delikatnie skórę, rybę przełóż na ryż. Całość posyp startym parmezanem.

Gotowe!

You might also like

Bezglutenowe risotto z burakiem, kozim serem i orzechami włoskimi
Read more
Bezglutenowe risotto z dynią i kurczakiem
Read more
Malta – raj dla bezglutenowców
Read more
Bezglutenowe wege tortille z tofu à la gyros.
Read more
Bezglutenowy „smalec” z fasoli
Read more

0 comments

Leave a reply