Jeśli zupy, to w moim przypadku ulubione zupy krem ;). Jesień to pora roku, kiedy dynię można spotkać w każdym sklepie. Do niedawna kojarzyła mi się tylko i wyłącznie z Halloween oraz przekąską jakimi były pestki. Poprzedniej jesieni zrobiłam pierwszy raz zupę krem z dyni i od razu się w niej zakochałam. Dzisiejszy przepis zawiera w składzie mleko kokosowe oraz imbir, dzięki czemu zupa jest niezwykle kremowa oraz aromatyczna 🙂 Ja, skusiłam się na zakup gotowej dyni tzn. wydrążonej z pestek, obranej ze skóry, dzięki czemu przygotowanie zupy zajęło mi jedyne 40 minut.

 

Składniki:

  • 500 g dyni
  • 6 łyżek kukurydzy z puszki
  • 6 łyżek mleka kokosowego
  • czerwona cebula
  • półtorej łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kromki chleba
  • przyprawy do zupy: imbir, pieprz, sól
  • przyprawy do grzanek: czosnek, oregano, papryka wędzona, sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:
Zupa
Pokrój: cebulę w plasterki oraz dynię na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne wysmaruj małą ilością masła. Wyłóż dynię, cebulę oraz przekrojone na ćwiartki ząbki czosnku. Piecz w piekarniku przez 25 minut w 180 st. C. Następnie całość przenieś do garnka. Dolej ok 200 ml. wody (może być bulion warzywny, bądź mięsny. Ja niestety nie miałam czasu na przygotowanie). Ilość wody uzależniona jest od konsystencji zupy, którą chcemy uzyskać. 🙂 Następnie dodaj 6 łyżek kukurydzy z puszki, oraz przyprawy (u mnie dużo imbiru!). Całość zblenduj i dodaj ok. 6 łyżek mleka kokosowego. Zupę zagotuj i dopraw do smaku.

Grzanki
Na patelni rozpuść pół łyżki masła, dodaj pokrojone w kostki kromki chleba. Następnie posyp przyprawami i podpiekaj aż do zarumienienia.

Gotowe! 🙂

Zupa_krem_z_dyni_1 Zupa_krem_z_dyni_2 Zupa_krem_z_dyni_3

 

You might also like

Bezglutenowe wege tortille z tofu à la gyros.
Read more
Bezglutenowe kanapki z burakiem
Read more
Krem ze szpinaku z serem feta
Read more
Bezglutenowa zupa ogórkowa
Read more
Bezglutenowy „smalec” z fasoli
Read more

0 comments

Leave a reply