Sałatki zazwyczaj kojarzą się z długim i mozolnym przygotowaniem. Krojeniem dużej ilości składników, przyrządzaniem sosu w odpowiednich proporcjach, a przygotowanie tej sałatki, zajęło mi maksymalnie 10 minut!
Propozycja ta na pewno nie należy do grupy sałatek „treściwych” – brak w niej przecież mięsa! Jest natomiast niezwykle lekka, a połączenie wszystkich składników tworzy prawdziwą bombę smaku (ser+orzechy+żurawina – coś pięknego!). Koniecznie musicie wypróbować!
Składniki:
- opakowanie świeżego szpinaku (ok. 250g)
- 1 jabłko
- opakowanie sera brie (ok. 100g)
- garść orzechów włoskich
- garść żurawiny suszonej
- 3-4 łyżki octu balsamicznego
- pół cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
Sposób przygotowania:
Szpinak umyj, osusz i przełoż do miski. Dopraw delikatnie przyprawami. Jabłko pokrój w talarki, skrop odrobinę cytryną (by jabłko nie zbrązowiało) i dodaj do szpinaku. Wsyp garść żurawiny oraz garść pokruszonych orzechów włoskich. Ser brie pokrój w kostkę i dodaj do sałatki. Całość polej odrobiną octu balsamicznego (według uznania).
Gotowe! 🙂
0 comments