




Często przeglądam instagrama szukając inspiracji kulinarnych. Przeglądając zdjęcia, miałam wrażenie, że powoli zaczynają prześladować mnie wszelkiego rodzaju placuszki.. Stwierdziłam, że to jest to znak i koniecznie muszę przygotować moją wersję na śniadanie! Moje placuszki nie zawierają nabiału, bazę stanowi mleczko kokosowe.
Na początku miały być to placuszki z jabłkiem… No to wyszło na odwrót, jabłko z placuszkiem😂 Zamiast jabłka, można dodać dowolny owoc jaki mamy pod ręką. Ja często wykorzystuję banana (smakuje obłędnie!).
Składniki:
- 110g mleczka kokosowego
- 140g mąki jaglanej
- 2 jajka
- 20g ksylitolu
- 2 jabłka (ok. 280g)
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Do mleczka kokosowego dodaj 2 jajka, całość miksuj do połączenia składników. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz słodzidło i zmiksuj. Gdy uzyskasz gładką masę dodaj pokrojone w drobną kostkę owoce, a całość wymieszaj. Ciasto nakładaj na rozgrzaną patelnię łyżką, formując placuszki wybranej wielkości (u mnie bez dodatku tłuszczu, teflon jeszcze „daje radę”😁). Gdy zobaczysz, że ciasto na górze nie jest już lejące przewróć na drugą stronę. Placuszki podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie sok grejpfrutowy, mieszanka orzechów i rodzynki 😊
Gotowe! 🙂
0 comments