Bezglutenowe domowe chipsy. Jest to idealny przepis na bezglutenową przekąskę, bez dużej ilości tłuszczu. Smak wybieracie sami, dodając dowolną przyprawę np. sól czy paprykę.

Jedną z trudności jest dobór odpowiedniego ziemniaka. Za pierwszym razem, moje chipsy przypominały bardziej puree 😉 Za drugim razem, słabo wyszorowałam skórkę i były zbyt gorzkie. Nie kupuj więc od razu 2kg ziemniaków, bo może się okazać, że dany ziemniak nie sprawdzi się w roli chipsa 🙂

Składniki:

  • 600g ziemniaków
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra

Sposób przygotowania:

Ziemniaki wyszoruj (lub obierz ze skórki). Pokrój w bardzo cienkie plasterki (np. za pomocą szatkownicy do warzyw, lub „obieraczki” do warzyw). Pokrojone plasterki, włóż do miski z zimną wodą, zostaw na 1-2 minuty, płucz 2-3 razy. Czynność pozwala pozbyć się skrobi i sprawia, że chipsy staną się jeszcze bardziej chrupiące. Plasterki ziemniaków, układaj pojedynczo na ręczniku, osuszając dokładnie z każdej strony. Następnie ułóż luźno na talerzu, przypraw dowolną przyprawą i wstaw do mikrofalii ustawiając na maksymalną moc na 2 minuty. W zależności od grubości plastrów, czas należy skrócić bądź wydłużyć, a także należy pilnować czy chipsy nie przypalają się z jednej strony 🙂

Gotowe! 🙂

  

You might also like

Bezglutenowe placuszki z borówkami na jogurcie
Read more
Bezglutenowe wege tortille z tofu à la gyros.
Read more
Bezglutenowy „smalec” z fasoli
Read more
Zupa krem z dyni i mleka kokosowego
Read more

0 comments

Leave a reply