




Słodko-ostra zupa krem z dyni i mleka kokosowego, z dodatkiem kurczaka. Niezwykłe połączenie słodkiej dyni i mleka kokosowego, z ostrymi przyprawami jakimi są czerwona papryka oraz curry. Uzupełnieniem jest miękki kurczak, który wspaniale łączy dwa smaki.
Jest to zupa w której z pewnością się zakochałam, lecz muszę przyznać, że nie była to „miłość od pierwszej łyżki”. Na początku dość słodki smak, po chwili mocno ostry, a następnie „przełamaniem” jest neutralny kurczak. Musicie spróbować zupy, dzięki której miłość rośnie z każdą kolejną łyżką. Koniecznie!
Składniki:
- 650g dyni
- 300g batatów
- 300g piersi z kurczaka
- 180g mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki oleju kokosowego (lub innego tłuszczu do usmażenia piersi z kurczaka)
- przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka czerwona słodka, papryka czerwona ostra
Sposób przygotowania:
Dynię oraz batata obierz i pokrój w drobną kostkę. Duś na łyżeczce oleju kokosowego (lub innego tłuszczu) na patelni lub w garnku, pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, paprykę słodką oraz ostrą. Całość wymieszaj i duś jeszcze przez moment. Następnie zalej mleczkiem kokosowym i zblenduj na gładki krem (w zależności od upodobań możesz dolać wody w celu uzyskania odpowiedniej dla Ciebie konsystencji).
Na patelni, rozpuść łyżeczkę oleju kokosowego i usmaż pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka. Pod koniec smażenia przypraw solą oraz pieprzem.
Zupę krem podawaj z usmażonym kurczakiem, lub jeśli wolisz, kurczaka zblenduj razem z zupą 😉
Gotowe! 🙂
0 comments