Pierwszy na blogu przepis dotyczący krewetek. Zazwyczaj jadłam krewetki w pancerzach, na ostro z przyprawą chilli. Zauważyłam, że podobnie jak ryby, krewetki świetnie komponują się z dodatkiem soku z cytryny. Stąd pomysł na poniższy przepis  ?

Przy smażeniu krewetek trzeba pamiętać, że nie wymagają one długiej obróbki termicznej, wystarczą 3 minuty. W przeciwnym razie łatwo można je wysuszyć ?

 

Składniki:

  • 225g krewetek (u mnie mrożone, bez pancerzy)
  • 150ml wywaru warzywnego
  • sok z połowy cytryny
  • 150ml śmietany 30%
  • starta skórka połowy cytryny
  • pół natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oleju kokosowego (lub masła)
  • sól, pieprz, pieprz cayenne
  • makaron

Sposób przygotowania:

 

Jeśli tak jak ja używasz mrożonych krewetek, przełóż je do miski, a tę umieść w gorącej wodzie do całkowitego  rozmrożenia krewetek (wymieniaj co jakiś czas ochłodzoną wodę na gorącą).

Na patelni rozpuść olej kokosowy, dodaj przekrojone na pół ząbki czosnku oraz krewetki. Posól oraz posyp małą ilością pieprzu cayenne. Smaż 2-3 minuty. Krewetki przełóż do miski (oddzielając je od nadmiaru wytworzonej wody).

Na nową patelnię wylej wywar warzywny oraz część soku z cytryny (lepiej dodać mniej i z czasem dolewać), dodaj startą skórkę cytryny. Całość posól i popierz do smaku. Gotuj na średnim ogniu. Po ok. 5-10 minutach, zmniejsz ogień i wlej śmietanę. Wszystko wymieszaj. Następnie dodaj ugotowany makaron i mieszaj sos aż zgęstnieje. Pod koniec dodaj krewetki oraz posiekaną drobno natkę pietruszki.

Gotowe! 🙂

You might also like

Spaghetti z pesto i pulpecikami
Read more
Spaghetti z cukinii
Read more
Bezglutenowe risotto z dynią i kurczakiem
Read more
Bezglutenowe spaghetti bolognese
Read more
Bezglutenowy „smalec” z fasoli
Read more

0 comments

Leave a reply