Gofry to jedna z tych rzeczy, których najbardziej brakuje mi na diecie bezglutenowej. Kojarzą mi się z wakacjami, różnymi imprezami, czy kawiarniami. Ich zapach jest zawsze tak intensywny i aromatyczny, że mój brzuch czując to, szaleje! Przez długi czas próbowałam odtworzyć smak i chrupkość kupnych gofrów. Zanim wyszły mi takie jak powinny być, zmuszona byłam zadowolić się gumowatymi. Na szczęście znalazłam idealny przepis, dzięki któremu gofry bezglutenowe smakują, jak te „normalne” 🙂 Z przepisu podanego poniżej wychodzi 5 gofrów. 🙂 Pamiętajcie, długość pieczenia, zależy od mocy Waszej gofrownicy.
Składniki:

    • mąki, każda po 50 g: ziemniaczana, kukurydziana, gryczana
    • 2 jajka
    • 200 g mleka kokosowego
    • pół łyżeczki proszku do pieczenia
    • łyżka oleju kokosowego (lub masła)
    • łyżka miodu (lub cukru)
    • pół laski wanilii (lub cukier waniliowy/wanilinowy)

Sposób przygotowania:
Połącz mąki, dodaj proszek do pieczenia, wanilię. Wszystko wymieszaj. Dodaj rozpuszczony olej kokosowy, miód, mleko oraz 2 żółta i wymieszaj. W osobnej misce ubij na sztywną pianę 2 białka. Dodaj do połączonych wcześniej składników, delikatnie mieszając. Im ciasto będzie gęstsze tym gofry wyjdą bardziej chrupiące. Ciasto wylewaj na rozgrzaną gofrownicę. Piecz tak długo, aż gofry będą zarumienione i chrupiące. Jeśli chcesz, możesz „dosuszyć” je na kratce w piekarniku (120st C przez około 2 – 3 minuty).
Pamiętaj: po upieczeniu gofrów, nie kładź ich bezpośrednio na talerz – zrobią się gumowate. Najlepiej trzymać je na kratce np. od piekarnia, dzięki czemu masz pewność, że będą one chrupiące.

Gotowe! 🙂

 

You might also like

Malta – raj dla bezglutenowców
Read more
Bezglutenowe szyszki z zbóż ekspandowanych, daktyli i czekolady
Read more
Zapiekany omlet z jabłkiem
Read more
Bezglutenowa kanapka z mozzarellą i pomidorem, oraz kanapka z pastą z awokado i bekonem
Read more

0 comments

Leave a reply