Bezglutenowy przepis na zupę ogórkową. Ekstremalnie kwaśna, bez dodatku sklepowego przecieru ogórkowego. Wystarczy tarka, słoik domowych ogórków kiszonych i voilà! Jako miłośniczka wszystkiego co kwaśne, muszę przyznać, że ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup! Dlatego też sporadycznie zabielam zupę śmietaną, by nie stracić kwaskowego smaku 😀 .

Jako przeciwniczka kostek rosołowych, najczęstszym wywarem z  którego korzystam jest ten z warzyw.  W tym przypadku nie mogło być inaczej. No to nożyk i tarka w ruch!

Składniki:

  • 280g pietruszki
  • 200g marchwii
  • 190g selera
  • duży słoik ogórków (340ml wody spod ogórków, 440g startych na grubych oczkach ogórków kiszonych)
  • 60-100g ryżu
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
  • opcjonalnie: śmietanka

Sposób przygotowania:

Marchew, pietruszkę i seler obierz, następnie pokrój na mniejsze części. Umieść wszystko w garnku, zalej zimną wodą troszkę ponad poziom warzyw. Dodaj 4 ziarenka ziela angielskiego oraz 2 listki laurowe. Gotuj ok. 30 minut (warzywa muszą być lekko rozgotowane). W osobnej misce, zetrzyj kiszone ogórki na grubych oczkach tarki, a wodę spod ogórków przelej do szklanki. Odcedź wywar (zostawiając kilka warzyw), dolej szklankę wody, posól i gotuj. Następnie wsyp pożądaną ilość ryżu i gotuj przez 10 minut. Gdy ryż będzie miękki, dodaj do „zupy” starte ogórki kiszone oraz dolej zimną wodę oraz wodę spod ogórków do odpowiedniej dla siebie kwaskowatości (u mnie cała szklanka 😀 ).  Posól, popierz do smaku, oraz zabiel śmietaną w razie potrzeby. Doprowadź do wrzenia i…

Gotowe! 🙂

Bezglutenowa zupa ogórkowa 1 Bezglutenowa zupa ogórkowa 2 Bezglutenowa zupa ogórkowa 3

You might also like

Malta – raj dla bezglutenowców
Read more
Placuszki z jabłkami
Read more
Zupa krem z brokułów
Read more
Bezglutenowy krem z białych warzyw z „chrupkami” z ciecierzycy
Read more
Bezglutenowy „smalec” z fasoli
Read more

0 comments

Leave a reply