Bezglutenowa panna cotta, słodki delikatny deser, z owocowym musem – u mnie malinowym. Jest to jeden z łatwiejszych w przygotowaniu deserów, gdzie jedynym naszym zmartwieniem jest to, czy jest on wystarczająco słodki 🙂
Poniżej macie przepis na klasyczną wersję włoskiego deseru. Przygotowywałam też kiedyś wersję wegańską, której bazą było tylko i wyłącznie mleko kokosowe. Tak – jest to możliwe, mam nadzieję, że kiedyś znajdę czas i udostępnię taki przepis. Tymczasem spróbujcie „standardowej” opcji 🙂
Składniki:
- 250 ml mleka 3,2%
- 250 ml śmietanki 30%
- 80 g cukru
- 12 g żelatyny
- 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
Sos malinowy:
- 200 g mrożonych malin
- 3 duże łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej mleko oraz śmietankę, lekko podgrzej. Dodaj cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią. Pamiętaj nie gotuj całości, mleko ma się jedynie podgrzać!
Żelatynę rozpuść według instrukcji na opakowaniu. Rozpuszczoną żelatynę wlej do mleka. Poczekaj aż lekko przestygnie (co chwilę mieszając by ziarenka wanilii nie opadły na dno). Następnie przelej do foremek i wstaw do lodówki by deser zastygł.
Maliny mrożone wsyp na patelnie i zasyp cukrem. Gotuj na małym ogniu, co chwilę mieszając. Gotuj aż do uzyskania pożądanej gęstości sosu.
Na zastygnięte panna cotty wylej sos malinowy.
Gotowe!
0 comments