Bezglutenowe pączki, smażone, z dużą ilością marmolady. Tłusty czwartek już puka do drzwi, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Internet aż kipi od pytań o idealny przepis na pączki bezglutenowe. Musimy jednak pogodzić się ze stratą miękkich na drugi dzień, pulchnych pączuszków. Oczywiście, jesteśmy w stanie i takie usmażyć, ale myślę, że konieczne będzie dodanie wspomagaczy „E” 🙂
Moje pączki smażone na oleju (tak wiem, powinno smażyć na smalcu, ale nie znoszę jego zapachu!), przygotowane z gotowej mieszanki mąk (tak wiem, że jest wielu przeciwników, ja natomiast uważam je za genialny wynalazek) stanowią 99% „cudowności” tradycyjnych pączków. Zawsze zostawiam 1% pyszności glutenowi 🙂
Nasuwa mi się tylko jedno pytanie : które pączki lubię bardziej? Te z dzisiejszego wpisu, czy te z serka waniliowego? To jest bardzo ciężka decyzja 🙂
Składniki:
- 300g mąki MultiMix firmy Bezgluten
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 5 łyżeczek cukru
- opakowanie suchych drożdży (7g)
- 100ml mleka
- 60g masła
- Opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10g)
- Twarda marmolada
Sposób przygotowania:
Mleko lekko podgrzać w garnuszku, wsypać pół łyżeczki cukru, dodać drożdże. Wszystko wymieszać i odstawić na moment. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier. W osobnej misce ubić dokładnie jajko oraz żółtka, dodać do nich cukier waniliowy ciągle ubijając.
Do miski z mąką i cukrem, dodać rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiać ręcznie lub tak jak ja, za pomocą miksera z założonymi „hakami”. Dodać ubite jajka. Po dokładnym wymieszaniu, wlewać stopniowo rozpuszczone masło. Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż zacznie odrywać się od mieszadeł. Gotowe ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na jakiś czas, by mogło wyrosnąć. Ja zazwyczaj, wkładam do ciepłego piekarnika.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na deskę. I teraz mamy dwie metody formowania pączków.
- Odrywanie kawałków ciasta, nadziewanie marmoladą, formowanie pączków.
- Rozwałkowanie kawałków ciasta, wycinanie za pomocą szklanki kółek, nadziewane marmoladą, formowanie pączków. To jest mój sposób, dzięki któremu pączki zawsze mają równe kształty i nie ma problemu z smażeniem.
W garnku rozgrzewamy olej, do którego wrzucamy po kilka sztuk pączków. Usmażone pączki odkładamy na ręcznik papierowy, pozbywajac się nadmiaru tłuszczu.
Gdy pączki ostygną, posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe!
0 comments