Przepis na bezglutenowe szyszki z zbóż ekspandowanych, daktyli i czekolady. Jest to bardzo szybki i niezwykle prosty przepis na zdrowe słodycze, bez dużej ilości tłuszczu oraz cukru.
Wystarczą tylko 3 składniki, 5 minut na połączenie składników, w zależności od tego czy wolicie formę okrągłych, symetrycznych kulek, czy też mniej regularne kształty, potrzebujecie jeszcze od 5 do 15 minut. Bez pieczenia, bez smażenia, bez gotowania. Widzisz jakie to łatwe? 🙂 A jakie pyszne!
Składniki:
- 60g mixu zbóż ekspandowanych (gryka i jagły)
- 70g gorzkiej czekolady
- 180g daktyli
Sposób przygotowania:
Daktyle namaczaj przez 20 minut w wodzie. Odcedź i zblenduj na gładką masę. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Do miski z ekspandowanymi zbożami dodaj daktyle oraz czekoladę. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie formuj kulki, które należy schłodzić przez około godzinę w lodówce.
Gotowe! 🙂
0 comments