Szpinak to idealne źródło takich składników mineralnych (sód, magnez, żelazo) i witamin (beta karoten, witamin A,E, C, K oraz wit. z grupy B). Powinien być spożywany przede wszystkim przez osoby cierpiące na: anemie oraz nadciśnienie. Niestety, szpinak zawiera również kwas szczawiowy, przez co nie powinien być spożywany przez osoby z kamicą nerkową. Dodatkowo, szpinak może kumulować również metale ciężkie, przede wszystkim kadm i ołów.
Składniki:
- 1 litr wywaru warzywnego (Tu znajdziesz przepis)
- ok. 600g szpinaku (najlepiej liściastego)
- 1 cebula
- 2 dymki
- 2 ząbki czosnku
- łyżka mąki (np. kukurydzianej)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz
- ser feta
- opcjonalnie: jogurt naturalny lub śmietana
Sposób przygotowania:
Cebulę, czosnek, białą część dymki drobno siekamy, smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Po zeszkleniu, dodajemy mąkę. Jeszcze przez moment podsmażamy. Następnie, wszystko zalewamy wywarem warzywnym. Po zagotowaniu dodajemy szpinak (u mnie mrożony: część liściasty i część rozdrobniony). Gotujemy pod przykryciem do momentu rozmrożenia szpinaku. Całość blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W osobnej miseczce, zieloną część dymki drobno kroimy i mieszamy z pokruszoną fetą.
Zupę przelewamy do talerza, dodajemy ser feta i doprawiamy jogurtem naturalnym/śmietaną.
Smacznego! 🙂
0 comments